Kalousek: Odbory stávkou ničeho nedosáhnou

Praha – Vláda požadavkům odborů ustoupit nemůže. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v rozhovoru pro ČT24 zdůraznil, že odbory volají po tom, aby kabinet přepsal reformy podle požadavků ČSSD, což je ale nepřípustné. Ministr zdůraznil, že systémové změny jsou potřeba, diskutovat se dá pouze o úpravě některých parametrů reforem. Podle jeho stranického kolegy - šéfa resortu práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka - jednání s odbory stále probíhají a stávka je předčasná.

Šéf resortu financí dnes uvedl, že odboráři budou jistě říkat, že stávka je úspěch. Otázkou ale je, čeho tím dosáhnou. „Není možné přistoupit na argumentaci: My to nechceme vůbec a přepište to podle sociální demokracie. Já jsem vlastně nikdy nic jiného neslyšel. To není snaha o sociální dialog, ale o přepsání výsledků loňských červnových voleb. Na to prostě vláda nemůže přistoupit,“ zdůraznil Kalousek. Systémové změny, které vládní reformy přináší, jsou podle Kalouska nezbytné. Kdyby je vláda nerealizovala, byl by v budoucnu sociální dopad ještě tvrdší.

Ministr Drábek připomněl, že odbory samy několikrát odešly z jednání s vládou. Přesto je s nimi Nečasův kabinet stále ochoten jednat. „Jednání probíhají a právě z tohoto důvodu považuji za naprosto nesmyslné, aby v tuto chvíli byly pořádány nějaké nátlakové akce. Protože pokud probíhají jednání a mají být seriozně vedena, tak samozřejmě k tomu nepatří nátlakové akce jedné ze stran,“ podtrhl.

„Naplnilo se očekávání a naplnily se informace, které odborové svazy dávaly veřejnosti,“ uvedl k prozatímnímu průběhu stávky předseda Senátu a bývalý odborářský předák Milan Štěch (ČSSD). Podle něj by vláda měla k reformám přistupovat tak, aby nepolarizovaly společnost: „Lidé se stále více zadlužují, a to proto, že peníze, které jinak potřebují, nemají, protože je má úzká skupina těch nejbohatších.“

Odboráři kritizují zejména sociální a zdravotní reformy

Stávka je demonstrace síly

„Je to psychologický dopad – ukázat, že tento stát stojí na lidech, kteří pracují,“ řekla o stávce politoložka VŠE Vladimíra Dvořáková.

Trnem v oku odborářům jsou především reformy v sociální oblasti a ve zdravotnictví. Obávají se toho, že tyto reformy negativně dolehnou na většinu lidí. U sociální reformy odborům vadí třeba to, že by se vyplácení dávek a podpor mělo převést z obcí na úřady práce. Výhrady ale mají také k důchodové reformě a zvyšování věku pro odchod do důchodu. „Odchod do důchodu v 70 letech je hazardem se zdravím lidí a výsměchem zaměstnancům v náročných profesích,“ upozornil již dříve prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas.

Zdravotnická reformaby měla mimo jiné stanovit, na co by lidé měli mít nárok ze zdravotního pojištění. Odborům vadí, že standard a nadstandard ale zákon přesně nedefinuje. Podle šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové hrozí, že lepší péči dostane jen ten, kdo si ji zaplatí. Reformní návrhy prý omezují také volbu lékaře či zařízení, kde by lidé měli být ošetřeni, a nezamezují plýtvání, které nyní ve zdravotnickém systému existuje.