Člen ECB volá po zdvojnásobení záchranného fondu Řecku

Amsterdam - V případě, že budou evropští politici i nadále trvat na tom, aby se druhé pomoci Řecku zúčastnil i soukromý sektor, pak by se nejprve měla zdvojnásobit velikost evropského záchranného fondu. Tento návrh zveřejnil v nizozemském listu Het Financieele Dagblad člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) a současně odstupující guvernér nizozemské centrální banky Nout Wellink. Velikost fondu by se zvýšila z nynějších 750 miliard až na 1,5 bilionu eur (zhruba 36,3 bilionu korun). Navíc agentura Reuters dnes informovala, že Německo chce termín dohody o nové pomoci Řecku odsunout až na září. Tvrdí to zdroje z Evropské unie a bankovních kruhů.

Podle Wellinka bude s novým záchranným úvěrem pro Řecko spojeno tolik nejistoty a rizika, že zdvojnásobení velikosti fondu bude nutností. Je prý třeba brát v úvahu i riziko nákazy, které by se mohlo přenést na Portugalsko a Irsko.

Nout Wellink

„Když vezmete v úvahu tato rizika, musíte vybudovat i záchrannou síť. Měla by se dostat na 1500 miliard eur a měla by tam být i vyšší flexibilita ohledně toho, jak se ty peníze využijí.“

Pomoc Řecku (zdroj: ČT24)

Řecko čeká vládní rošáda

Zatímco unijní představitelé hledají způsob, jak do záchrany Řecka zapojit soukromý sektor, řecký premiér Jorgos Papandreu má dnes sestavit novou vládu. Její podoba by měla být známá večer. „Naučil jsem se ve svém životě bojovat za tuto zemi, za její ekonomiku, občany, za hodnoty. Teď musíme všichni vzít odpovědnost do svých rukou. Právě úkolem nové vlády bude prosadit další úsporná opatření,“ zdůraznil premiér.

Ianis Mavros, stávkující Řek

„Nevěřím, že to něco změní. Myslím, že vláda už má své dny sečteny a brzy budou nové volby.“

„Chystá se velká změna. Vláda potřebuje nový začátek, aby byla schopná čelit těm obrovským ekonomickým a sociálním  problémům,“ míní šéfredaktor City Press and Free Sunday Jorgos Kyrtsos. Hrubý domácí produkt Řecka se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o 5,5 procenta. Řecko spolu s Portugalskem jsou nejvýraznější ekonomiky v Evropě, které klesají.

Německo prý hodlá dohodu o pomoci Řecku odsunout na září

Německo podle unijních zdrojů chce termín dohody o nové pomoci Řecku odsunout až na září. Němci prý zřejmě přiznávají, že jednání o detailech dohody provázejí komplikace. O nich se všeobecně ví, není však přesně známo, jak vážné jsou rozpory mezi jednotlivými členy eurozóny.

Podle zdroje z EU odklad na září preferuje jak německá kancléřka Angela Merkelová, tak německý ministr financí Wolfgang Schäuble. „Oni teď říkají asi toto: 'My nevíme, co dělat. Musíme si koupit víc času',“ cituje Reuters svůj zdroj. Berlín podle něj jako obvykle nachází podporu v zemích, jako je Nizozemsko, Finsko nebo Slovensko.

Němci už netrvají na výměně řeckých dluhopisů

Německo už ve snaze zapojit do nové pomoci Řecku i soukromé investory netrvá na výměnné operaci, která by prodloužila splatnost řeckých státních dluhopisů o sedm let, jak dnes napsal britský ekonomický list Financial Times. Německo ale uvedlo, že podstatný je výsledek, tedy dosáhnout toho, aby se pomoci zúčastnil i soukromý sektor. Jakým způsobem se tohoto výsledku dosáhne, už podle Němců není podstatné.

List s odkazem na zdroje v Berlíně napsal, že jednání o zapojení soukromých držitelů řeckých dluhopisů do druhé pomoci Řecku už podle Němců není tak urgentní jako dosud. Mezinárodní měnový fond prý totiž dal najevo, že je připraven uvolnit svůj díl pomoci v rámci další tranše původního záchranného úvěru. Atény by tak měly získat kolem 12 miliard eur (zhruba 290,6 miliardy korun).

  • Jorgos Papandreu autor: Remy de la Mauviniere, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2225/222482.jpg
  • Německo autor: JENS KALAENE, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2611/261008.jpg
Vydáno pod