IBM má za sebou první století

New York - IBM - tři písmena, která přivedla svět do počítačového věku. Firma, která začínala jako výrobce psacích strojů a účetnických pomůcek a chlubí se i nejchytřejším počítačem na světě, slaví sté narozeniny. Společnost měla svou pobočku v Česku už v roce 1932. Po válce ale byla znárodněna a znovu se otevřela až v devadesátých letech.

IBM od začátku vsadila na práci s daty a narozdíl od ostatních technologických mohykánů se pořád drží svého. Třeba finská Nokia vyráběla galoše a papír. Japonský Sharp se zase k displejům dostal, až když uspěl s koženými opasky. „IBM už ve třicátých letech pomohla USA se sčítáním lidí,“ uvedl redaktor serveru Technet.cz Jan Kužník.

Historii IBM poskvrnila spolupráce s nacisty

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Firma, která spolu s Microsoftem rozjela počítačovou revoluci, má ve své minulosti i temné šmouhy. Stroje IBM totiž používali ke sčítání i nacisté během druhé světové války. „IBM neměla k dispozici mnoho informací o chodu nacistického Německa. Její zaměstnanci odsuzují všechny tyto nevýslovné činy spáchané nacistickým režimem,“ zdůvodňuje firma v oficiálním prohlášení.

IBM stále pracuje s umělou inteligencí. Výsledkem byl nejchytřejší počítač Watson, který poráží lidi ve vědomostních soutěžích a vyzná se i v medicíně. „Když máte před sebou pacienta, se kterým si nevíte rady, Watson ví. Během několika sekund projede všechna dostupná data o symptomech nemocí a dokáže říct, že jde třeba o parazita, který pochází z Amazonie,“ vysvětlil viceprezident firmy IBM pro inovace Bernie Meyerson.

IBM se vyplatila změna strategie

I přesto, že IBM určovala trendy, v devadesátých letech málem zkrachovala. Následovala tak změna strategie a tradiční výrobce počítačů se přeorientoval služby pro firmy. „Když jsem sem přišel, tak jsem si myslel, že IBM je jen výrobce počítačů,“ vysvětlil generální ředitel IBM ČR Vladek Šlezingr.

To však už dávno neplatí. V laboratořích firmy se už dnes testují trojrozměrné hologramy, mnohem výkonnější baterie do mobilů a notebooků, ale i třeba systém na využití tepla z počítačů na vytápění budov. „V Česku máme výzkumné laboratoře na rozpoznávání lidského hlasu,“ dodal k českým aktivitám Šlezingr.

Stručná historie IBM

  • Dne 16. června 1911 spojil Charles Ranlett Flint vynálezy amerických vynálezců (asi nejznámějším z nich byl stroj ke čtení dat z děrovacích štítků Hermanna Holleritha) ve společnost Computing Tabulating Recording Company (CTR).
  • V roce 1914 do firmy nastoupil Thomas Watson, který se hned následující rok stal prezidentem společnosti.
  • V roce 1924 Watson změnil jméno firmy na International Business Machines (IBM).
  • V roce 1944 IBM přišla s prvním kalkulátorem, kterému se říkalo Mark I.
  • V roce 1969 IBM změnila způsob prodeje své technologie - místo nabízení hardwaru, softwaru a dalších služeb výhradně dohromady, začala jednotlivé komponenty nabízet zvlášť.
  • V srpnu 1981 byl představen stroj pod názvem PC - Personal Computer, který začal psát historii osobních počítačů.
  • Nyní IBM po celém světě, konkrétně ve 200 zemích, zaměstnává 427 000 lidí.
  • Počítač od IBM autor: IBM, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264335.jpg
  • ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2645/264417.jpg
  • IBM autor: JENS RESSING, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264340.jpg