Odbory: Stávka se nám povedla

Praha – Odbory zhodnotily, že se jim dnešní stávka povedla. Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka je stávka především vítězstvím odborářů na železnici, na kterou dnes nevyjel ani jeden vlak. Odbory si rovněž pochvalovaly, že v Praze nevyjelo metro a protestu se zúčastnila i většina řidičů tramvají a autobusů. Odboráři poděkovali demonstrujícím zaměstnancům nejen z řad řidičů, ale i dalším lidem, kteří se stávky zúčastnili.

„Zásadně odmítám otázky typu, jestli jsme prohráli, nebo ne,“ uvedl Dufek. Podle něj byla jasným důkazem úspěšné stávky nefunkčnost pražského metra, ale i to, že v republice nevyjely vlaky a velká část autobusů a tramvají. Dufek zdůraznil, že cílem stávky rozhodně nebyla neprůjezdná Praha, což se nakonec i vyplnilo. Hlavní město bylo průjezdné, to ale neznamená, že by stávka nebyla úspěšná, dodal.

Bohumír Dufek

„Jsem rád, že občané viděli, kolik lidí bylo ochotno blokovat dopravu v Praze. Kdybychom to udělali na křižovatce u (Národního) muzea, tak Praha opravdu celá stála.“

„Kolegové se stávky zúčastnili, jejich počet byl nad naše očekávání,“ prohlásil předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Současně vysvětlil, že se v pražských vozovnách nekonalo žádné bránění řidičům, kteří chtěli vyjet s tramvajemi: „Nikomu nebylo bráněno, kdo chtěl pracovat, pracoval.“ Díky musí směřovat i k veřejnosti, která stávku podpořila, dodal Pomajbík.

Odpolední doprava bude ještě více omezená, metro nepojede

Podle Pomajbíka nebude odpoledne provoz v pražské veřejné dopravě po střídání směn rozšířen, naopak se ještě více omezí. Ani metro se po střídání směn nerozjede, dodal. Podle odborářů z pražského dopravního podniku do odpolední směny nastoupí zřejmě jen jednotlivci.

„Máme informace, že ti, kdo mají nastupovat na druhou směnu, vyjadřují takovou podporu stávce, že by měl jezdit menší počet autobusů a tramvají než dopoledne,“ uvedl Pomajbík. Noční tramvaje a autobusy by měly podle primátorova náměstka Karla Březiny jezdit bez omezení.

Současný počet tramvajových souprav zůstane v provozu zhruba až do 18:00, uvedl vedoucí jednotky Provoz tramvají Petr Hloch. „Pak klesne zhruba na 60 až 70,“ dodal. Podle něj ale můžou i poté lidé počítat s páteřními linkami 3, 9, 17 a 22.

„Pokud jde o mítink na Palackého náměstí, tam jsem byl zklamán účastí Pražanů. My jsme ten mítink dělali pro ně, původně jsme s tím vůbec nepočítali,“ prohlásil Dufek. Zároveň popřel, že by na ministra financí Miroslava Kalouska házeli rajčata členové odborů.

O Kalouskově vystoupení na demonstraci hodlají odbory jednat na tripartitě. Ministr podle nich provokoval, když se vydal proti proudu pochodu. Dufek dále popřel, že by odbory nechtěly s vládou jednat. „Jedná se o obrovskou jednotu názorů na tom, co si myslíme o podobě reforem,“ dodal.

  • Poloprázdná tramvaj v den dopravní stávky autor: Jana Erbenová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264348.jpg
  • Stávka MHD autor: Jarmila Kovaříková, zdroj: ISIFA/VLP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2634/263348.jpg
  • Miroslav Kalousek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2645/264414.jpg