CK Pressburg končí, má klienty i v zahraničí

Praha - Olomoucká cestovní kancelář CK Pressburg ukončila z ekonomických důvodů činnost. Společnost se věnovala zájezdům po Česku, ale taky na Slovensko a do Maďarska. Několik stovek jejích klientů má koupené zájezdy nebo jsou na zrovna dovolené, jedná se proto o jejich návratu a kompenzaci, oznámil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Na svých stránkách přitom kancelář stále nabízí zájezdy.

Ivo Čismazia měl s cestovní kanceláří Pressburg odejet na dovolenou v červenci. Teď místo toho řeší, jak se přihlásit o náhradu škody. „Zájezd jsme si koupili na veletrhu v Brně. Na dotaz, zda mají pojistku, mi řekli, že mají a všechno je v pořádku. Zaplatili jsme 23 tisíc za 5 dnů ve 4hvězdičkovém hotelu v Budapešti,“ říká Čismazia. V lednu, kdy si zájezd kupoval, ale už cestovní kancelář pojištění pro případ úpadku neměla. Vypršela jí k poslednímu prosinci loňského roku.

Přesto cestovní kancelář prodávala dovolené dál, třeba prostřednictvím on-line agentur. Experti se teď přou, zda by měly on-line agentury náhradu škody klientům také zaplatit. Zda si měly agentury ověřit pravdivost informace o pojištění a nyní pykat, nebo je zodpovědná primárně cestovní kancelář. Štěstí v neštěstí mají klienti, kteří si koupili zájezd ještě do konce loňského roku. To byla kancelář pojištěná u pojišťovny UNIQUA, která poškozené klienty odškodní.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Letos druhý úpadek

Po CK Karma tours, která z ekonomických důvodů skončila před 14 dny, jde o druhou cestovní kancelář, která v letošním roce ukončila činnost. Zrušení živnostenského oprávnění Pressburgu k provozování cestovní kanceláře již podle Okamury nabylo právní moci. CK Pressburg patří mezi nejstarší české cestovní kanceláře, na českém trhu působí již od roku 1993, ročně odbavila přibližně 5000 klientů a specializovala se především na zájezdy na Slovensko, do Maďarska, Polska a v tuzemsku.

V současné době má u CK Pressburg několik stovek klientů koupené zájezdy nebo jsou na dovolené. Na svých stránkách firma o ukončení činnosti neinformuje a dál nabízí zájezdy. V žádném případě by je lidé neměli kupovat.

Vydáno pod