Investice do koní není pouze pro aristokraty

Lexington/Hongkong - Investovat do koní je myšlenka stará téměř jako lidstvo samotné. V posledních letech ale tato investice dostává nový rozměr. Dostihový byznys po krizi totiž opět nabírá na síle. Ve Spojených státech se co do počtu diváků vyrovnají dostihy i takovým sportům, jako je baseball. Navíc si své fanoušky opět získává i v Číně, kde tento sport láká nové investory.

Nákup dostihového koně je adrenalinovou investicí srovnatelnou s nákupem losu. Pravděpodobnost, že váš kůň vyhraje dobře dotované derby, je však nižší než výhra v loterii. I přesto se v tomto sportu točí miliardy dolarů. „Obvykle když chcete vyhrát nějaký velký dostih, tak vám nestačí koupit koně za 50 tisíc dolarů, ale za miliony. Ty největší majitelé kupují na slavných dražbách v Irsku nebo třeba v Kentucky ve Spojených státech roční koně skutečně za milionové ceny,“ říká bývalý majitel sázkové kanceláře Michal Horáček.

Vzhledem k vysoké ceně koně je tak běžné se o vstupní náklady dělit. Nákup koně zajistí syndikát a investor si pak koupí jen svůj podíl. „Poté, co syndikát koně zakoupí, nabídne případným vlastníkům pěti nebo desetiprocentní podíl. Výhodou je nižší riziko a šance uchytit se pro úplné nováčky,“ vysvětlil ředitel a zakladatel syndikátu Team Valor Barry Irwin.

Investice do koní (zdroj: ČT24)

Druhou a také jistější variantou investice je vlastní hřebčín. „Investovat se vyplatí například do klisny. Její cena se sice pohybuje okolo 300 tisíc dolarů, ale hříbě, které rodí každý rok, má cenu dvou set tisíc dolarů. I po odečtení veškerých nákladů zůstává chovatel v plusu,“ uvádí chovatelka a majitelka hřebčína v Lexingtonu Cathy Sweezeyová.

Plnokrevní šampioni lákají i Číňany

Poptávka po čtyřnohých šampionech v posledních dvou letech sice mírně klesla. Investoři ale vidí budoucnost v Číně. Po šedesátileté pauze se tamní pravidla uvolňují a od srpna budou moct fanoušci opět na dostihy vsázet. „Je jasné, že by Čína mohla dostihový sport otevřít a budovat závodiště apod. Vidím, že ten potenciál je tady ohromný,“ dodává Horáček. Čína by se tak už brzy mohla zařadit mezi tradiční bašty dostihového sportu, kterými jsou Dubaj, Anglie nebo Německo.