Otevření rakouského pracovního trhu zatím netáhne

Vídeň - Otevření pracovního trhu Rakouska vůči uchazečům o práci ze středoevropských členských zemí EU přivedlo za měsíc květen do alpské republiky jen 8 700 pracovních sil, což je množství, které rakouský trh bez problémů vstřebal. Nejvíce zájemců o práci přišlo z Maďarska a Polska, z Česka přišlo pouze 800 lidí. Žádná záplava uchazečů, kteří by ohrožovali pracovní místa Rakušanů, se tak nekonala.

„Jen za měsíc květen klesla nezaměstnanost v Rakousku o 30 000 míst. Díky dobré konjunkturní situaci pracovní trh příchozí Východoevropany bez problémů vstřebal,“ řekl ke zveřejněným údajům ministr sociálních věcí Rudolf Hundstorfer. „Mnoho z příchozích je navíc zaměstnáno jako sezonní pracovníci, takže k nějaké konkurenci s domácími pracovními silami ani nedošlo,“ dodal.

Hundstorfer navíc očekává, že v příštích měsících příliv nových pracovních sil od východních sousedů poklesne, protože farmáři si již sezonní dělníky vesměs najali. Původní prognóza, že do Rakouska letos za celý rok přijde 20 000 až 25 000 pracovníků, tak nadále platí.

Liberalizovat se Rakušanům nechtělo

Rakousko otevřelo stejně jako Německo od 1. května svůj pracovní trh pro středoevropské země, přijaté do EU v roce 2004. Vídeň i Berlín tak zcela vyčerpaly maximální lhůtu odkladu pro otevření trhu práce, jakou umožňovaly vstupní smlouvy. Pracovní migrace ze zemí visegrádské skupiny nicméně představuje v současnosti jen dvě promile z 3,4 milionu nesamostatně zaměstnaných osob v Rakousku, počet legálně v zemi pracujících Východoevropanů se ale zvýšil o deset procent. Celkový počet osob z východní Evropy zaměstnaných v Rakousku dosahuje v současnosti 85 tisíc lidí. Podle oficiálních údajů přišlo od 1. května 3 000 pracovních sil z Maďarska, 2 500 z Polska, 1 500 ze Slovenska, 800 z Česka a 650 ze Slovinska.