Ministerstvo financí se obává o hospodaření 66 obcí

Praha - Ministerstvo financí upozornilo na rizikové hospodaření 66 českých měst a obcí, informovalo je dopisem a žádá zdůvodnění dluhů. Starostové obcí mají odpovědět do konce června. Když tak neučiní, osloví ministerstvo během prázdnin i ostatní zastupitele, píší dnešní Lidové noviny. Počet obcí, jejichž hospodaření vyhodnocuje ministerstvo jako rizikové, v porovnání s loňským rokem stoupl téměř o třetinu. Loni se s podobnými problémy potýkalo 45 obcí.

„Jedná se o obce, které mají nejen vysoké dluhy, ale také málo peněz a vysoký podíl výpůjček,“ uvedl šéf odboru financování rozpočtů na ministerstvu financí Jan Zikl. Narostl i celkový dluh obcí. Zatímco na konci roku 2009 činilo celkové zadlužení českých obcí 80,6 miliardy korun, loni se vyšplhalo na 83 miliard korun. Může za to často i chybné počínání starostů.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) proto plánuje v září vůbec poprvé zveřejnit seznam měst s rizikovým hospodařením. „Chceme vytvářet na starosty tlak, že když udělají rozhodnutí, které obec poškodí, dostane se to ven,“ dodal Zikl. Zabránit zadlužování obcí ale ministerstvo nemůže. „Obce mají vlastní samosprávu a v případě, že by se rozhodly více zadlužovat, nemůžeme jim v tom zabránit,“ podotkl Zikl.

Rozhovor s Janem Ziklem (zdroj: ČT24)

Upřesnil, že největší potíže jsou obvykle důsledkem nezodpovědného chování starostů nebo zastupitelů, kteří podepsali smlouvy a směnky, i když věděli, že tím obci způsobí problémy. Další častou příčinou jsou ambiciózní podnikatelské projekty, které vyústí v dluhy. V mnoha případech se jedná o aquaparky, někdy ale třeba také o čističky odpadních vod, jejichž výstavbu po českých obcích vyžaduje Evropská unie.

Rizikovost hospodaření obcí vyhodnocuje ministerstvo na základě tří kritérií. Kromě samotné výše dluhů posuzuje také celkové množství peněz, kterými obec disponuje, a také to, kolik z těchto peněz tvoří cizí zdroje a výpůjčky.