Sazka o licenci nepřijde

Praha - Kalouskův resort zastavil správní řízení s loterijní společností Sazka. V rámci něho hrozilo Sazce odnětí povolení k provozování číselných loterií, kurzových sázek, internetových kurzových sázek a videoloterijních terminálů. Sazka nakonec uhradila téměř 67 milionů korun, které státu dlužila na správních poplatcích. Za opožděnou platbu ale dostane od finančního úřadu pokutu, potvrdil čtvrteční informaci České televize mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

„Vzhledem k tomu, že Sazka postupně, a to 24. května a 6. června, všechny správní poplatky uhradila, byla správní řízení zastavena. Ministerstvo zároveň vyzvalo Finanční úřad pro Prahu 1, aby společnosti Sazka z důvodu opožděného zaplacení správních poplatků udělil pokutu.“

„Je to další z kroků, které vedou ke stabilizaci společnosti,“ uvedla mluvčí insolvenčního správce Sazky Josefa Cupky Lenka Tichá. Podle Jakoba ministerstvo doporučilo, aby úřad při stanovení pokuty vyšel z institutu úroku z prodlení podle daňového řádu.

Resort Miroslava Kalouska již dříve vedl se Sazkou správní řízení o dočasném zastavení provozování všech číselných loterií. Důvodem bylo nevyplacení více než 103milionové výhry. Sazka výhru na konci května doplatila a ministerstvo následně řízení zastavilo. V současnosti tak nevede se Sazkou žádné správní řízení.

Do insolvence a následně do konkurzu se Sazka dostala kvůli problémům se splácením výstavby pražské haly O2 arena. Jejími akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.