SZPI varuje před doplňkem BSN Thermonex

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nedoporučuje spotřebitelům užívání potravinového doplňku pro sportovce BSN Thermonex foundation původem z USA. Obsahuje zvýšenou dávku chemické látky oktopamin, která může být zdraví nebezpečná, jak potvrdil mluvčí SZPI Michal Spáčil. Inspekce již podle něj vydala opatření, kterým nařídila stáhnout tento potravinový doplněk z trhu.

Přípravek od výrobce Bio-Engineered Supplements & Nutrition s názvem BSN Thermonex foundation 120 cps se v Česku prodává především přes internet, podle SZPI však není vyloučeno, že je k dostání i v kamenných obchodech.

Podle inspektorů v některých případech přípravek obsahuje oktopamin v množství, které při doporučeném dávkování uváděném na obale výrobku - tedy jedna kapsle denně - představuje přibližně 54 miligramů. „Při tomto množství, které je blízké terapeutické dávce, nelze podle stanoviska Ministerstva zdravotnictví ČR vyloučit výskyt závažných nežádoucích účinků, které s podáváním oktopaminu souvisí,“ uvedl mluvčí SZPI.

Inspektoři před stejným výrobkem varovali už v dubnu

Inspekce se stejným výrobkem zabývala již počátkem letošního roku. Doporučená denní dávka, uváděná v té době na obale výrobku, tři kapsle k užití až třikrát denně, terapeutické dávky převyšovala. SZPI proto již tehdy nařídila stažení této potraviny z oběhu. „Ani po nynějším snížení doporučeného dávkování však nelze tento přípravek považovat za bezpečný,“ dodal Spáčil.

Oktopamin je užíván jako součást doplňků stravy a potravin pro zvláštní výživu pro sportovce, které jsou určeny k redukci tělesné hmotnosti a tuku. Tato látka ale zároveň zvyšuje krevní tlak a vyšší riziko hrozí zejména při souběžném užívání s jinými prostředky na hubnutí nebo stimulanty. Zvýšená opatrnost je podle expertů namístě hlavně u osob se srdečními arytmiemi a závažnými onemocněními srdce a cév.

Vydáno pod