Microsoft dostal zelenou, může spolknout Skype

Washington - Federální obchodní komise (FTC), která ve Spojených státech dohlíží na dodržování pravidel hospodářské soutěže, odsouhlasila plán společnosti Microsoft na převzetí provozovatele bezplatného internetového telefonování Skype. Obě společnosti se na transakci dohodly v květnu. Microsoft za Skype zaplatil 8,5 miliardy dolarů a bude to tak vůbec největší akvizice v jeho historii.

Microsoft se snaží expandovat na poli mobilního telefonování a internetu a dohnat v tomto oboru konkurenty v čele se společností Google. Servis Skype chce propojit se svou herní konzolou Xbox, elektronickou poštou Outlook a chytrými mobily s operačním systémem Windows.

Skype má každý měsíc v průměru téměř 150 milionů uživatelů a populární je zejména u malých podniků. Loni zákazníci provolali přes Skype na hovorech včetně videopřenosů 207 miliard minut. Firma je však ztrátová, protože většina lidí ji využívá jen k bezplatným hovorům. Řada analytiků tak sumu nabídnutou Microsoftem za firmu považuje za nadsazenou.