Cena bytu se dá podstatně usmlouvat

Praha - Někdy i o stovky tisíc korun se dá srazit cena bytu oproti inzerované nabídce. Největších slev může zájemce dosáhnout v severních Čechách a na Moravě. Spousta lidí tam prodává pod tlakem, ztratili práci a nemají peníze na splácení dluhů. Pokles cen bytů však zaznamenala i Praha.

Ještě nedávno Češi smlouvali jen při dovolenkových nákupech na tržištích. Teď to zkoušejí i při pořízení bydlení. A úspěšně. „Zatímco před rokem se průměrná cena usmlouvání pohybovala na úrovni šesti procent, v letošním roce se toto procento vyšplhalo na devět procent,“ říká obchodní ředitel Realitymix.cz Petr Čech.

Například starší byt v panelovém domě v Praze, který jeho majitel nabízí za dva miliony sedm set tisíc korun, se dá v průměru zlevnit o dvě stě sedmdesát tisíc korun. S developerem, který nabízí nové bydlení, se ale smlouvá obtížně. „Pokud má developer nějaké finanční prostředky půjčené od banky, tak poskytnout zákazníkovi vysokou slevu pro něj může znamenat i krach. Proto cenu drží a doufá, že ten projekt rozprodá dřív, než na něj spadne něco horšího, třeba konkurz,“ vysvětluje Ivo Gavlas ze stejnojmenné realitní kanceláře. 

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Přesto jsou řízené slevové akce u developerů čím dál častější. Jen v Praze je podle některých odhadů asi dva a půl tisíce volných bytů v novostavbách. „Podle všech statistik, které máme k dispozici, neustále bude pokračovat pokles cen nemovitostí. Veškerá volání o tom, že ceny nemovitostí se odrazily ode dna, jsou spíše přáním než skutečností,“ uvádí Petr Čech. „Pokud se ekonomika bude vyvíjet pozitivním směrem, tak předpokládáme spíše stagnaci na trhu nemovitostí, zejména pokud jde o nové projekty,“ uzavírá Jan Frait z České národní banky.

Ceny nemovitostí v Česku za poslední dva roky klesly v průměru o pětinu. Největší pokles byl zaznamenán v Praze.