Dražší nákup? Může za něj sucho, mokro i dolar

Praha – Ten, kdo už loni čekal další zdražování, nebyl daleko od pravdy. Obchodníci a majitelé restaurací letos ve velkém přepisují cenovky. Češi teď sice ušetří třeba při doplňování svých šatníků, protože klesly ceny oblečení nebo bot, za běžný každodenní nákup v supermarketu ale z peněženky musí vytáhnout víc. Zdražuje hlavně pečivo a káva. Na burze rychle roste taky cena cukru, což by se už zanedlouho mohlo projevit i na pultech.

„Od počátku roku můžeme pozorovat zvýšení cen o jedno až dvě procenta, přičemž největší podíl na tom má růst cen potravin,“ říká Robert Hell z Retail Info. Třeba pečivo podražilo během roku o desítky procent a výrazně roste taky cena kávy. Její kvalitní odrůda - arabica - je teď nejdražší za posledních 34 let. U toho ale výčet nekončí, seznam komodit, které zdražily, jako by nebral konce. Třeba kukuřice už za letošek podražila o 14 procent, cukr o víc než 13 procent.

Za zdražováním těchto komodit na burzách stojí neúroda. Zatímco v Evropě bylo sucho, Amerikou a jihovýchodní Asií se naopak prohnaly záplavy. Na cenách se negativně podepsal i horší kurz dolaru. „Protože jsou všechny tyto komodity obchodované v amerických dolarech, tím pádem americký dolar teď klesá, tak cena těchto komodit roste,“ vysvětluje šéf české pobočky Saxo Bank Karol Piovarcsy.

Reportáž Michala Keborta a Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Vyšší ceny na burze se ale projeví v regálech až se zpožděním, nebo taky vůbec. „Když se podíváte na letákové akce, tak je celkem zajímavá reakce maloobchodních řetězců držet ceny stále stejné,“ podotýká Robert Hell. Ceny tak sice neklesají, ale zboží nedostane ani vyšší cenovku.

Trpí i cestovní ruch

Výraznější zdražení zatím nehlásí ani majitelé hotelů a restaurací. S poklesem zisků se zatím vypořádali po svém - propouštěním. „Jenom za uplynulý rok náš obor zaznamenal 8000 míst, které se ztratily. Další úspora už nebude možná, tudíž to bude bohužel muset odnést zákazník,“ varuje Pavel Hlinka z Asociace hotelů a restaurací.

Podniky nejen v cestovním ruchu se navíc stále s většími obavami dívají na západ. Pokud by Německo skutečně sáhlo k uzavření jaderných elektráren, bojí se, že už by to pro řadu z nich mohlo být likvidační.