Do důchodu v sedmdesáti, vzkázala sněmovna Senátu

Praha – Sněmovna odmítla námitky levicového Senátu a hlasy vládní koalice schválila důchodovou novelu. Věk odchodu do důchodu se tak bude postupně zvyšovat až k sedmdesátce, kde se nejspíš nezastaví. Výpočet penzí se také od října kvůli rozhodnutí Ústavního soudu změní ve prospěch lidí s vyššími příjmy. Výše důchodu tak bude více odvozená od toho, jaké měl důchodce příjmy v produktivním věku.

Do důchodu po sedmdesátce?

Podle návrhu penzijní reformy by se však měla hranice pro odchod do důchodu oddálit postupně až za hranici sedmdesáti let. Zvyšování věku pro odchod do penze vláda navrhla z ekonomických důvodů a v návaznosti na prodlužující se průměrnou délku života. Týkat se bude žen narozených po roce 1955 a mužů narozených po roce 1965. Pro obě pohlaví má být tato věková hranice sjednocena v roce 2041.

Letošní čtyřicátníci by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v roce 1977 až v 67 letech, což je dosavadní horní hranice. Novela ale počítá s tím, že mladší ročníky by odcházely do důchodu ještě později, letošní desetiletí například v 71 letech, děti narozené v příštím roce pak až v 73 letech, tedy v roce 2085. Důchodový věk se totiž bude podle novely oddalovat každému ročníku o dva měsíce, jako je tomu nyní u mužů.

Vyšší penze má podle novely dostávat ve srovnání se současným stavem zhruba pětina lidí, kteří pobírají nad 36 tisíc korun měsíčně. Podle ministerstva by se jim důchody měly zvýšit v průměru o dva procentní body. U desetiny lidí s nejnižšími příjmy zůstanou penze na současné úrovni, u zbývajících 70 procent se sníží o jedno až tři procenta, tedy řádově o desetikoruny až stokoruny. Snižování má být zaváděno postupně, plně platit začne od roku 2015. Snížení by měla dorovnat valorizace, která má být nově automatická bez zásahu vlády.

Senátní verze je nepřípustná

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) poslancům řekl, že přijetí senátní verze by znamenalo opuštění principu, podle něhož se každá koruna příspěvku, který lidé vloží do důchodového systému, náležitě projeví na výši jejich penze. Senátoři po vládě chtěli, aby zvýšila důchody kromě bohatých i nejchudším. Jako řešení horní komora nabízela zvýšení stropu sociálního pojištění, které by podle nich pokrylo náklady, aniž by se dotklo důchodů drtivé většiny penzistů. Sociálně-demokratickým zákonodárcům ale také vadila pohyblivá hranice odchodu do penze.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD):

„Nezbývá než po příštích volbách tento sociálně necitlivý zákon nahradit normou, která bude spravedlivá a pro občany přijatelná.“

„Jde například o to, že vůbec nebude stanoven věk pro odchod do důchodu a že děti, které se narodí v letošním roce, by odcházely do důchodu v 73 letech. To je dost nerealistická představa,“ vysvětluje šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. A kývou i odbory, které na protest proti vládním reformám minulý čtvrtek ponořily Česko do celorepublikové dopravní stávky. „Já si nedokážu představit, že řidič autobusu, tramvaje, cokoli - bude pracovat do 70 let. Vždyť to nejde. Kolik chlapů má problém v 55 letech sednout za volant. To není dobré,“ stěžoval si jeden z odborářů.

Takzvanou malou důchodovou reformu už poslanci jednou schválili, Senát jim ji ale poslal zpět. Nyní už důchodová novela čeká jen na podpis prezidenta. Důchodová novela je ale jenom začátek. Vládu čeká další bitva. Kompletní reforma má totiž přinést mnohem větší změny.

Kromě penzijní novely Senát sněmovně vrátil i vládou navrhované zvýšení soudních poplatků, novelu o soudcích, zákon o advokacii i novelu o zákazu používání i obchodování s kazetovou municí.

Jednat se bude i po půlnoci

Sněmovna dnes také schválila první část zdravotní reformy. Zvyšuje poplatek za hospitalizaci ze 60 na 100 korun a umožňuje zavedení tzv. standardů péče. Poslanci také schválili zpřísnění pravidel pro provozování sázkových her nebo zapojení bank do systému kontaktních míst Czech POINT pro komunikaci s úřady státní správy a samosprávy. Autoři novely zákona o informačních systémech veřejné správy poukazují na to, že počet kontaktních míst by se měl rozšiřovat.

V úvodu schůze si poslanci odhlasovali, že mohou jednat i po půlnoci. Snahu koalice rozhodnout i za cenu nočního jednání o třicítce předloh kritizovala opozice. „Já nestojím o čestný titul hrdiny kapitalistické práce,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Vydáno pod