Sněmovna schválila návrh na omezení hazardu

Praha - Sněmovna dnes schválila návrh na omezení hazardu. Obce budou moci pomocí vyhlášek regulovat hazard, a to nejen místně, ale i pokud jde o provozní dobu heren. Nově se sjednotí odvody z loterijních výnosů z dosavadních čtyř sazeb na jednu, dvacetiprocentní. Neprošel návrh na zákaz přístupu k nepovolenému hazardu po internetu. Předlohu ještě posoudí Senát. Poslanci dnes také schválili předlohu, podle které budou muset advokáti nakupovat taláry od firmy vybrané advokátní komorou.

U vybraných druhů hazardu půjde na odvodech jedna čtvrtina do rozpočtu obcí. Novela také určuje veřejně prospěšné účely, na které se bude výtěžek odvádět. Platnost dosud vydaných licencí zkrátili poslanci na tři roky. Poslanci měli na výběr původně tři návrhy na omezení hazardu: vládní, sociálnědemokratický a hlavního města Prahy. Nakonec dali přednost vládní předloze, kterou změnili podle návrhu skupiny poslanců ODS a TOP 09 vedené Janem Farským (TOP 09).

V řadách vládní koalice dnes ve sněmovně zavládl nesoulad. Při hlasování o návrhu na omezení loterií a dalšího hazardu hlasovaly vládní VV důsledně proti přijatému návrhu, který jinak podpořili poslanci napříč politickým spektrem.

Poslanci již jednou omezení hazardu schválili, a to před loňskými sněmovními volbami. Prezident Václav Klaus ale novelu vetoval a sněmovna už nemohla o jeho vetu rozhodnout. Svůj krok zdůvodnil mimo jiné tím, že zásadním způsobem zužovala okruh příjemců odvodů na veřejně prospěšné účely.

Farský s omezením internetu neuspěl

Nesouhlas a vlnu kritiky vyvolaly dva kontroverzní body, se kterými Farský přišel. Ani jeden z nich poslanci neschválili. První z nich zakazoval bankám i kampeličkám převádět peníze na sázky. Druhý přikazoval poskytovatelům připojení k internetu, aby znemožnili přístup na webové stránky s nabídkou hazardu, ale provozované bez povolení. Zakázaný přístup by byl i na stránky, které takový hazard propagují. Za porušení by hrozila až desetimilionová pokuta.

Proti Farského návrhu ostře protestovali mimo jiné poskytovatelé internetu. Asociace provozovatelů mobilních sítí a Česká asociace kompetitivních komunikací již dříve odeslaly dopis předsedovi rozpočtového výboru sněmovny a poslaneckým klubům, aby novelu v navrhovaném znění nepřijímali. Úprava podle nich přenáší odpovědnost státu na soukromé subjekty a je v rozporu s právem EU. Podle mluvčího O2 Martina Žabky není novela právně ani reálně proveditelná. Česká pirátská strana prohlásila, že toto opatření by znamenalo faktickou cenzuru internetu a porušovalo by právo občanů na svobodný přístup k této síti. Tvrdí, že by uživatelé neměli přístup ani na stránky například zpravodajské televize CNN, pokud by na nich byla reklama na nepovolený hazard.

Dodavatele talárů pro advokáty bude vybírat komora

Poslanci dnes schválili předlohu, podle které budou muset advokáti nakupovat taláry od firmy vybrané advokátní komorou. Dolní komora tak nesouhlasila s názorem Senátu, podle kterého by při výběru talárů byla lepší volná soutěž. Vláda souhlasila se sněmovní verzí, podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) je dobré, aby komora měla stanovena pravidla pro výběr dodavatelů stavovských oděvů. Podle senátora Jiřího Dienstbiera jde ovšem o zbytečný krok, protože už komora dodavatele talárů vybrala a žádné zmocnění v zákoně k tomu nepotřebovala.

Předloha o advokacii zavádí ještě jednu novinku, advokáti a koncipienti budou mít povinnost vracet identifikační průkaz v případě, že budou vyškrtnuti ze seznamu advokátů, aby nedocházelo k jejich zneužívání. Ministerstvo spravedlnosti upozorňovalo na to, že advokátní komora nemůže problém vyřešit svým předpisem. Pokud je totiž advokát, koncipient nebo evropský advokát ze seznamu vyškrtnut, není již advokátem, a komoře tedy nepodléhá.