Nečas: Závislost na obnovitelných zdrojích ovlivní konkurenceschopnost

Praha - V případě, že by byla česká energetika postavena pouze na obnovitelných zdrojích, jako je sluneční, větrná nebo vodní energie, ohrozilo by to konkurenceschopnost tuzemské ekonomiky. Na dnešním setkání s manažery organizovaném týdeníkem Euro to uvedl premiér Petr Nečas. Podle něj hodlá vláda prosadit ve spolupráci s Francií jadernou energetiku jako bezemisní energetický zdroj.

„Jaderná energetika je z určitého pohledu také obnovitelný zdroj. A je to bezemisní zdroj. A není to názor jen české vlády, máme takovou pozici společnou s Francií,“ prohlásil Nečas. Současně připomněl v souvislosti s dalšími obnovitelnými zdroji negativní zkušenost se slunečními elektrárnami.

Provoz jaderných elektráren zřejmě ukončí sousední Německo. Rozhodlo se tak mimo jiné kvůli negativnímu mínění veřejnosti o jaderné energetice po havárii jaderné elektrárny Fukušima, kterou vážně poškodilo zemětřesení a následné vlny tsunami.

Již v minulosti premiér Nečas odhadl, že odstavení jaderných elektráren v Německu zvýší podle předběžných odhadů české vlády po roce 2022 cenu elektřiny v Česku o 30 procent. To by ale nastalo jen v případě, že by Česká republika na krok Německa nijak nereagovala, například zvýšením energetických kapacit dostavbou Temelína.

Vydáno pod