Češi se propadli v žebříčku „bohatství“ na 19. místo v EU

Brusel - V průběhu loňska Češi v porovnání s ostatními Evropany „zchudli“. Ještě v roce 2009 Česku v přepočtu hrubého domácího produktu na obyvatele patřila v sedmadvacetičlenné EU 17. příčka, ovšem podle dnes zveřejněných odhadů Eurostatu za rok 2010 kleslo až na 19. pozici. Před naší republikou se umístili i Malťané nebo Portugalci.

Ve srovnání použili statistici takzvané standardy kupní síly (PPS), což je uměle vytvořená měnová jednotka užívaná k mezinárodním srovnáním. V ní se do jisté míry vyrovnávají rozdíly, které jinak existují mezi kupní silou měn jednotlivých států. Obecně se dá říct, že za jeden PPS by se koupilo stejné množství zboží či služeb ve všech zemích.

V tomto směru představuje bohatství Čechů 80 procent průměru EU, což je stejné jako tomu bylo v roce 2009, tehdy ale za ČR byly již zmiňovaná Malta i nyní dluhovou krizí těžce postižené Portugalsko.

Nejvyšší příčky v unii obsadili podle Eurostatu obyvatelé Lucemburska (283 procent průměru EU). I když v jejich případě se na těchto výsledcích odráží do značné míry i skutečnost, že do země jezdí spousta lidí pracovat z okolních zemí. V Lucembursku tak přispívají k hospodářskému růstu, avšak nejsou zahrnuti při poměření množstvím lidí. Na opačném pólu naopak figurují Bulhaři (43 procent) a Rumuni (45 procent).

„Bohatství“ unijních států

1. Lucembursko

2. Nizozemsko

3. Dánsko

4. Irsko

5. Rakousko

6. Švédsko

7. Německo

8. Belgie

9. Finsko

10. Velká Británie

18. Portugalsko

19. Česká republika

20. Slovensko

26. Rumunsko

27. Bulharsko

zdroj: Eurostat