České památky chátrají, potřebují 60 miliard

Praha – Památky ve správě Národního památkového ústavu je třeba opravit. Podle ministra kultury Jiřího Bessera má Česko kvůli těmto potřebným výdajům vnitřní dluh 60 miliard korun. Památky totiž byly v minulých několika desetiletích zanedbávány. Ministr se tak pro resort pokusí získat další finanční prostředky tak, že oddělí účet kultury od účtu cestovního ruchu. Tím by mělo být více zřejmé, jaký význam mají kulturní památky pro české hospodářství, a podle Bessera to umožní přidělit do resortu více peněz z veřejných rozpočtů.

Letos stát za obnovu památek utratí 690 milionů

Ministr kultury Jiří Besser:

„Vnitřní dluh není otázkou posledních let. Nasbíral se především v období před rokem 1989.“

Mnohé památky v minulém režimu chátraly a trpěly tím, že byly využívány k jiným účelům. Experti tak již před více než pěti lety uváděli, že je na odstranění havarijního stavu památek třeba ročně po dobu deseti let investovat pět až šest miliard korun. Dluh se navíc rok od roku zvyšuje, protože stát na památkách šetří. V letošním roce počítá rozpočet ministerstva kultury na záchranu a obnovu kulturních památek s částkou zhruba 690 milionů korun.

V rámci obnovy kulturního dědictví je podle Bessera nejvíce třeba rekonstruovat hospital Kuks, opravit klášter v Plasích a šestnáct památek v Litomyšli, které se v současnosti realizují. Různé projekty byly na druhou stranu kvůli nedostatku financí ukončeny, například otevření technického muzea v Brně.

Česko má aktuálně přes 40 tisíc památek, z toho 271 národních kulturních památek a 12 památek UNESCO. V rámci památkově chráněných území stát pečuje o 113 rezervací a 483 památkových zón.