Cena kukuřice padá, potraviny ale nezlevní

Peking - Cena kukuřice se dnes propadla nejníže za poslední tři měsíce a ze svých nedávných rekordů už ztratila téměř pětinu hodnoty. Dolů ji tlačí hlavně silný americký dolar a lepší počasí. Podle analytiků jde však pouze o krátkodobý propad a během následujících měsíců by mohla opět šplhat na nové rekordy.

Cena kukuřice dlouho nízko nezůstane

Důvodem vysokých cen kukuřice jsou dychtivá Asie a nejnižší zásoby za posledních 37 let. Kukuřice je tak dlouhodobě jedna z nejvíce rostoucích zemědělských komodit. Teď se ale cena jednoho bušlu propadla na 6,6 dolaru. Ne však na dlouho. Podle odhadů banky Morgan Stanley by měla během následujících měsíců atakovat hranici devíti dolarů.

Reportáž Tomáše Poděbrada (zdroj: ČT24)

Portfoliomanažer Raiffeisen Capital Management Thomas Bichler:

„Všechny zemědělské komodity jsou na tom podobně – jejich cena bude růst. Důvodem jsou samozřejmě nízké zásoby, obrovská poptávka z mladých trhů, a hlavně pak extrémní výkyvy počasí, které se podepisují na špatné úrodě.“

Na špatné úrodě se v Americe podepsaly především silné deště. Kvůli podmáčené půdě tamní farmáři do května vyseli o polovinu kukuřice méně než loni. Celkovou úrodu však ještě lze zachránit. Ani tak ale sklizené zásoby nevystačí. Rozdíl mezi nabídkou a poptávkou by letos mohl vzrůst až na pět milionů tun. „Zemědělcům se podařilo uskladnit alespoň minimum. Poptávka z mladých trhů je ale velká. Jen Čína by měla letos dovézt rekordních deset milionů tun kukuřice,“ vysvětluje komoditní stratég UBS London Jean Bourlot.

Ani deset milionů tun by však Číně nemuselo stačit. Země se totiž potýká s nejhoršími záplavami za posledních několik desítek let a voda už poškodila množství rýžových polí. To může opět zvýšit poptávku po ostatních obilovinách.

Za drahé nákupy může sucho, mokro i dolar

Robert Hell z Retail Info:

„Od počátku roku můžeme pozorovat zvýšení cen o jedno až dvě procenta, přičemž největší podíl na tom má růst cen potravin.“

Kvůli světové neúrodě zdražuje především pečivo a káva. Pečivo během roku zdražilo o desítky procent. Kvalitní odrůda kávy - arabica - je teď nejdražší za posledních 34 let. U toho ale výčet nekončí, seznam komodit, které zdražily, jako by nebral konce. Kukuřice už za letošek podražila o 14 procent, cukr o víc než 13 procent. Za zdražováním těchto komodit na burzách stojí neúroda. Zatímco v Evropě bylo sucho, Amerikou a jihovýchodní Asií se naopak prohnaly záplavy. Na cenách se negativně podepsal i horší kurz dolaru.

Vydáno pod