Veterinární správa našla v norských sledích červy

Praha – Státní veterinární správa odhalila v zásilce sleďů dovážených do České republiky z Norska přítomnost parazitů Anisakis. Větší část z celkem pětitunové zásilky určené k dalšímu zpracování uzením se podařilo stáhnout z trhu, dodal. Část uzených ryb se přesto mohla dostat k zákazníkům. Závadné ryby zjistili veterináři v Jihočeském kraji.

„Celkem 3 600 kilogramů bylo zachyceno ještě zamražených ve skladě, 405 kilogramů bylo pozastaveno ve výrobě a byl vydán zákaz uvádění do oběhu. Toto množství bude zlikvidováno,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Z již zpracovaných uzených sleďů se podařilo zatím z trhu stáhnout zhruba 100 kilogramů. Na stažení dalších asi 900 kg se nyní pracuje. Veterinární správa ovšem nevylučuje, že se část uzených sleďů dostala ke konečným zákazníkům.

„Zdá se, že to bylo zjištěno včas, aby se k zákazníkům nic nedostalo. Kdyby náhodou, zdraví lidí by díky tepelnému opracování (uzením) nemělo být ohroženo,“ podotkl Duben.

Anisakis je parazit žijící v tělní dutině a svalovině ryb. Pokud by člověk pozřel živé larvy, mohla by u něj propuknout nemoc anisakióza, jejímiž příznaky bývají především zvracení a akutní zánět žaludku. Tepelné opracování ovšem larvy zabíjí, k jejich usmrcení by mělo stačit i uzení. I mrtví červi jsou ale pro člověka nebezpeční, projevují se jako silný alergen.

Vydáno pod