Buď kompromis, nebo generální stávka, vzkázaly odbory vládě

Praha – Předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) se dnes dohodli, že pokud vláda neustoupí od reformních záměrů, se kterými odbory nesouhlasí, nejspíš na podzim přistoupí ke generální stávce. Podle šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila k tomu ale musí existovat shoda ve společnosti. Jenže vláda dává už nyní jasně najevo, že reformy přepisovat nebude. V současnosti trvá kvůli chystaným reformním zákonům stávková pohotovost v této největší odborové centrále v zemi. Dopravní odbory už stávku minulý čtvrtek uspořádaly. Žádaly po vládě stažení a přepracování reforem, a to hlavně té zdravotnické. Ta kromě umožnění výběru peněz za nadstandardní péči zvyšuje poplatky za pobyt v nemocnici.

Podle šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila budou protestní akce jednoznačně pokračovat i v dalších měsících. Vzhledem k dovoleným to bude spíše formou protestních shromáždění či demonstrací, naplno však protesty propuknou opět na podzim. A pokud vláda neustoupí především od velké důchodové reformy, tak začnou odbory připravovat novou velkou stávku. V nejhorším případě by mohlo dojít i ke stávce generální.

Generální stávka jako poslední, ale ne vyloučené řešení

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Jaroslav Zavadil:

„Já bych generální stávku vyhlásil ve chvíli, kdy budu cítit, že je u lidí podpora pro takový druh protestu. Pak bych neváhal ani minutu.“

Zavadil má přitom jak jednoznačnou podporu Odborového svazu KOVO, který sdružuje odboráře z klíčových strojírenských hutnických podniků, tak i odborářů ze zdravotnictví. „U veřejnosti politici provokují generální stávku. A byl bych rád, kdyby toho rychle zanechali, protože si vůbec neuvědomují, co to znamená a jaké to může mít důsledky,“ přidává se šéf Odborového svazu KOVO Josef Středula. „Pokud se nedostaneme k dohodě, tak půjdeme třeba i do generální stávky,“ vyslovila podporu Zavadilovi i šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Podrobnosti o své strategii nechtěli předáci zatím prozradit. Podle šéfa odborového svazu KOVO Josefa Středuly konkrétní termíny případných akcí nejsou stanoveny. V příštích týdnech je chtějí připravovat a spustí je, pokud vláda či sněmovna nevezme na jejich připomínky k reformním opatřením ohled. „Budeme se snažit legislativní proces ovlivnit. Jaké k tomu zvolíme nástroje, se ukáže podle situace,“ uvedl šéf svazu KOVO.

Čtvrteční stávka v dopravě nepomohla

I když předáci označili čtvrteční stávku v dopravě za úspěšnou, odbory díky ní svého nedosáhly. Vláda zdravotnickou novelu ve sněmovně k novému projednávání nevrátila a její poslanci ji odhlasovali. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera je přínos definování nadstandardů pro české zdravotnictví nezpochybnitelný a systém se bez něj neobejde. „Lidé si možná vůbec neuvědomují, že se tady otevřel prostor byznysu se zdravím, že budou muset platit jak mourovatý,“ stěžoval si dnes Zavadil.

Vláda by měla várku zdravotnických reformních zákonů dostat do konce června. V červenci by se jí mohla začít zabývat dolní komora. O změnách a doplněních norem by mohla jednat v srpnu. Středula nevyloučil, že by se tedy protestní akce mohly konat v červenci a hlavně v srpnu a případná další stávka by pak mohla být po prázdninách. „Je to pravděpodobný scénář,“ uvedl předák. V létě podle něj budou odbory vysvětlovat dopady reforem. Jednat chtějí i s občanskými iniciativami.

Dagmar Žitníková

„My jsme si zpracovali strategii, která obsahuje různé nátlakové akce, které by se měly v příštích měsících ještě stupňovat.“

Vláda ale ustoupit nehodlá. „Představa, že začneme přepisovat reformy v podstatě podle vládního programu sociální demokracie nebo komunistické strany, což reprezentuje v podstatě názory odborů, tak to opravdu není reálné,“ rezolutně odmítá nátlak premiér Petr Nečas. Pokud by odbory opravdu uspořádaly proti reformám generální stávku, bylo by to vůbec poprvé od prosince 1989. Tehdy přestala na jeden den pracovat drtivá většina Čechů.

Zdravotnická reforma zhorší kvalitu péče

Odboráře nejvíce trápí definice nadstandardu. Levice a odboráři jsou navíc přesvědčeni, že samotné zavedení příplatků za některé lékařské zákroky přinese snížení kvality zdravotní péče. Sociální demokraté proto už dřív upozornili, že novelu napadnou u Ústavního soudu. Schválená novela také mění výši poplatků za pobyt v nemocnici, místo šedesáti budou pacienti platit sto korun za jeden den.

Podle odborářů vládou připravované reformy zhorší život většiny lidí v Česku, zejména těch nějchudších. S kabinetem a zaměstnavateli o nich jednali naposled v úterý na tripartitě. Vláda odborům nabídla, že své připomínky ke zdravotnické reformě budou moci prosazovat při projednávání dalších zákonů a novel. Kromě toho ministr Heger připustil, že tolik diskutovaný paragraf 13, tedy ustanovení o nadstandardu, by mohl být ošetřen zvláštním zákonem.

Hrozí další stávky

O dalších reformách se pak má dál diskutovat. Zda se s tím předáci spokojí, by mohlo být jasnější po dnešním jednání rady odborové konfederace. Koalice dopravních odborů už se nechala slyšet, že je připravena ve svých protestních akcích pokračovat. Bližší podrobnosti ale nezveřejnila. KSČM přitom volá po vyhlášení generální stávky.