První kandidát na šéfa MMF předstoupil před radu

Washington - Guvernér mexické centrální banky Agustín Carstens se představil výkonné radě Mezinárodního měnového fondu jako kandidát se zkušenostmi z ekonomických a finančních krizí. Ve funkci výkonného ředitele fondu by se Carstens zasazoval o větší zastoupení rozvojových zemí a posiloval by schopnost MMF předcházet krizím. MMF to po pohovoru s kandidátem uvedl na své webové stránce.

Carstens byl prvním ze dvou kandidátů, který předstoupil před výkonnou radu. Dnes bude vedení fondu mluvit s francouzskou ministryní zahraničí Christine Lagardeovou, která je považována za favoritku souboje. Rada bude od 28. června o kandidátech jednat a konečný verdikt má padnout do 30. června.

Carstens se považuje za zkušenějšího, než je jeho soupeřka. Připustil však, že má na získání funkce šéfa MMF menší šance než Lagardeová. Kandidátku z Francie totiž podporuje například Evropská unie, Čína nebo i ruský premiér Vladimir Putin. „Paní Lagardeová je v Rusku dobře známá a díky jejím zkušenostem si jí tady velmi vážíme. Pokud by se stala ředitelkou, byla by jistě schopná a zodpovědná,“ uvedl na adresu další kandidátky Putin.

Kdo se stane šéfem MMF? (zdroj: ČT24)

Evropanka bude znamenat střet zájmů

Agustín Carstens

„Mohl jsem radě představit svůj úhel pohledu na fond a výzvy, kterým musí čelit. Myslím, že to bylo velmi produktivní setkání.“

Carstens však upozornil, že kdyby fond řídil člověk z Evropy v době, kdy starý kontinent žádá o desítky miliard dolarů na záchranu zemí eurozóny před dluhovou krizí, mohlo by to znamenat konflikt zájmů. „Pokud bych byla zvolena, nepřistupovala bych k fondu jako Evropanka ale jako ředitelka instituce. A pracovala bych pro všechny jeho členy,“ slibuje však Francouzka.

Carstens je na rozdíl od Lagardeové studovaný ekonom, pracoval již v MMF ve vysokých funkcích a působil jako mexický ministr financí v době „krize pesa“ v polovině 90. let.

Podle Carstense musí MMF posílit svou autoritu

Carstens vytyčil pro příštího šéfa MMF čtyři hlavní úkoly - zvýšit vliv rozvojových zemí, posílit dohled fondu nad globální ekonomikou, podstatně zlepšit schopnost MMF předcházet krizím a vést globální koordinaci ekonomické politiky. Poukázal na to, že fond potřebuje posílit svou autoritu, protože velké vyspělé země doporučení fondu často přehlížejí.

Od založení globálních finančních institucí na konci druhé světové války je praxe taková, že v čele MMF stojí Evropan, zatímco v čele Světové banky bývá Američan. V poslední době se ale mezi některými zeměmi, hlavně z řad mladých tržních ekonomik, objevují požadavky, aby se s touto praxí skoncovalo. Vítěz nahradí ve funkci Francouze Dominiqua Strausse-Kahna. Ten minulý měsíc na místo hlavního ředitele fondu rezignoval v reakci na obvinění z pokusu o znásilnění pokojské v jednom newyorském hotelu.