Podomní prodejci nabízejí energii od ČEZu, zastupují ale jinou firmu

Praha – Asi každý z nás už to někdy zažil. V poklidné nedělní odpoledne někdo zaklepe na naše dveře. Výjimečně to není sousedka s čerstvě upečeným koláčem, ale obchodní zástupce. A jeho nabídka vypadá opravdu lákavě. S otevřením energetického trhu se podobní prodejci vyrojili i s nabídkami změny dodavatele elektřiny. Jenže ne vždy se na jejich informace může zákazník spolehnout. Podle zjištění České televize s oblibou slibují energii od ČEZu, i když zastupují úplně jinou firmu.

Levná kosmetika, úžasný vysavač, hrnce, které skoro vaří samy, ale taky třeba levnější služby, levnější volání, nebo dokonce levnější elektřina! Jakkoli ale nabídka podomního prodejce může vypadat výhodně, je třeba se mít na pozoru.

V únoru letošního roku jeden takový šikovný obchodní zástupce navštívil Martu Kronerovou z Ostravy a nabízel levnější elektřinu. „Říkala jsem mu, že mám elektřinu od ČEZu, jsem spokojená a nic měnit nechci,“ uvedla Kronerová. „Ale ten pán mě ujišťoval, že je také od ČEZu, že dodavatele elektřiny měnit nemusím, že mi jen nabízí výhodnější tarif,“ doplnila. Paní Kronerová uvěřila, argumenty obchodníka i výpočty úspory za elektřinu vypadaly přesvědčivě, a tak nakonec smlouvu podepsala.

„Za čtrnáct dnů mi volala paní z nějaké společnosti, že potvrzuje změnu dodavatele elektřiny,“ popsala dále Kronerová. „Já jsem byla překvapená, o čem mluví, až pak mi došlo, že jde o tu podepsanou smlouvu. Tak jsem jí hned řekla, že smlouvu ruším,“ dodala. Mimochodem, smlouvu jsme viděli, a velkými písmeny je na ní napsána pouze nabídka START. Abychom si přečetli jméno dodavatele, museli jsme si vzít silnější brýle. A ČEZ to opravdu nebyl. Pracovnice společnosti ale paní Kronerovou ujistila, že nadále bude elektřinu odebírat od ČEZu, a paní Kronerová se uklidnila. Jenže po dvou měsících přišla faktura na dva a půl tisíce, tzv. jednorázový paušální poplatek za ukončení smlouvy. „Je neuvěřitelné, jak firmy zneužívají důvěřivosti lidí,“ rozhořčuje se paní Kronerová.

A jak jsme zjistili, paní Kronerová zdaleka není jediná, která se nechala oklamat. „Naše poradny v poslední době navštěvuje stále více spotřebitelů, kteří naletěli na nabídku levnější elektřiny,“ potvrdila předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Moravskoslezského kraje Marcela Reichelová. „Obchodní zástupci často tvrdí, že pracují pro společnost ĆEZ, a když lidé zjistí, že o společnost ČEZ nejde, a od smlouvy odstoupí, firma po nich vyžaduje další peníze,“ doplnila Reichelová. „Tady lze asi doporučit jediné: důkladně si přečíst smlouvu a obchodní podmínky,“ poradila předsedkyně sdružení.

Lidé přitom často zapomínají na svá práva. Pokud jde o prodej mimo obvyklé prostory prodávajícího, tedy pokud smlouvu uzavřete doma, a prodejce jste si sami domů nepozvali, máte možnost od smlouvy do 14 dní odstoupit, a to i bez udání důvodu. Nedošlo-li dosud ke splnění dodávky zboží či služeb dodavatelem, můžete od smlouvy odstoupit bez uvedení důvodů a bez jakékoliv sankce do jednoho měsíce. Odstoupení od smlouvy ale vždy musí být písemné.

A pokud máte podobně špatnou zkušenost, můžete na jednání prodejce podat stížnost Energetickému regulačnímu úřadu na stránkách www.eru.cz nebo Státní energetické inspekci na www.cr-sei.cz.

Podpis smlouvy
Zdroj: ČT24