Dohoda je na světě: Evropská zelenina se vrátí na ruský trh

Brusel – Evropská unie se snaží po aféře s bakterií E. coli vrátit svou zeleninu na lukrativní ruský trh. A daří se. Zástupci společenství už podepsali s Ruskem dohodu, která má ukončit zákaz dovozu čerstvé zeleniny z EU. Rusko zakázalo dovoz na počátku tohoto měsíce právě kvůli střevní epidemii šířené bakteriemi E. coli.

Každý stát z EU, který chce vyvážet zeleninu do Ruska, nyní musí vydat osvědčení o původu produkce a nepřítomnosti kmene E. coli, zodpovědného za epidemii v severním Německu. Osvědčení se bude vydávat po omezenou dobu. Mražená zelenina do dohody nespadá.

„Po dnešní dohodě očekávám rychlé obnovení vývozu z EU do Ruska,“ uvedl komisař EU pro zdraví a ochranu spotřebitelů John Dalli v prohlášení zveřejněném po podpisu v Moskvě. Systém certifikace zeleniny by měl skončit deset dní poté, co nebude ohlášen žádný nový případ onemocnění souvisejícího s E. coli.

Rusko je pro Evropskou unii významným obchodním partnerem. Firmy z EU tam loni vyvezly zeleninu za zhruba 600 milionů eur (14,6 miliardy korun). Na celkovém dovozu zeleniny do Ruska se EU podílela téměř čtvrtinou.

E. coli unii pěkně potrápily

Rusko zakázalo dovoz veškeré čerstvé zeleniny z Evropské unie kvůli střevní epidemii šířené bakteriemi E. coli. Na následky onemocnění zemřely čtyři desítky lidí a kolem 3 500 dalších onemocnělo. Za zdroj nákazy je považována farma na pěstování klíčků a výhonků v Dolním Sasku. Brusel označil ruské opatření za nepřiměřené a spor vrhá stín i na jednání Ruska o členství ve Světové obchodní organizaci (WTO).

E. coli nadělaly evropské ekonomice starosti i z jiných důvodů. Například bude nutné odškodnit zelináře, kterým se dramaticky propadly tržby kvůli tomu, že lidé přestali kupovat zeleninu poté, co úřady oznámily, že se bakterie vyskytuje právě v ní. Pozdější testy však toto podezření vyvrátily. Na odškodnění se už shodli ministři unie, na kompenzace zřejmě bude potřeba více než 150 milionů eur.

Kromě Španělů, kteří chtějí náhradu za to, že se jejich okurky neprávem ocitly v podezření, unie nejspíš odškodní i další země. Hlásí se Němci, Nizozemci nebo Francouzi. Španělsko volá také po změnách v unijním systému varování před nebezpečnými potravinami.

Enterohemoragická E.coli
Zdroj: ISIFA/EPA/MANFRED ROHDE