G20 brojí proti vrtkavým cenám potravin

Paříž  - Ministři zemědělství skupiny G20 se dnes sešli v Paříži, aby se pokusili zastavit neustále se měnící ceny potravin. Hostitelská Francie se bude snažit prosadit své návrhy na omezení výkyvů u cen potravin zpřísněním regulace spekulativních obchodů. Dvoudenní jednání mezi zástupci nejvýznamnějších vyspělých a rozvojových zemí světa se bude zabývat i otázkou vzájemného sdílení statistických dat o produkci a zásobách obilí a tématem potravinové pomoci.

Jednání G20 přichází den poté, co Světová banka odhalila nová pravidla, která by měla ochránit rozvojové země před nestálými cenami potravin. Jejich rostoucí hodnota se navíc stala hrozbou pro uzdravení světové ekonomiky.

Prezident Světové banky Robert Zoellick uvedl, že nestálé ceny potravin jsou nejzávažnějším problémem, kterému rozvojové země čelí. „Lidé jsou hladoví po jídle i po činech na celosvětové úrovni,“ dodal.

Francie volá po regulaci trhu s komoditami

Zpřísnění pravidel pro obchodování s komoditami si francouzský prezident Nicolas Sarkozy vytyčil jako prioritu svého předsednictví G20. Regulace by podle něho měla omezit prudké cenový nárůsty zaznamenané ve druhé polovině loňského roku. G20 se sice na nutnosti zastavit prudký růst cen shoduje, některé země však za správnou cestu k tomuto cíli považují zvýšení zemědělské produkce a produktivity.

„Argentina bude zdůrazňovat význam povzbuzování růstu produkce před kontrolováním, což kontrastuje s francouzským návrhem regulovat finanční trhy spojené se surovinami,“ prohlásil v úterý argentinský ministr zemědělství Julián Dominguez. V boji proti spekulacím nevidí větší smysl ani Británie a Spojené státy, pozici Francie však v tomto ohledu naopak podporuje Rusko.

Podle zdrojů agentury Reuters francouzský ministr zemědělství Bruno Le Maire v posledních dnech neustále obtelefonovával své kolegy z G20, aby komuniké ze schůzky odráželo návrhy Paříže. Hlavními body má být zvýšení transparentnosti trhů, koordinace globální politiky a založení humanitárních zásob potravin.

Dojde k dohodě? Nejspíše ne

Výraznější prosazení francouzských záměrů pozorovatelé nečekají, výjimečná je však podle nich pozornost, které se tématu regulace trhů dostává. Expert na komodity a poradce francouzské vlády Philippe Chalmin očekává, že komuniké se bude o spekulacích na trhu zmiňovat, konkrétnější dohodu však nepředpokládá vzhledem k rozdílům mezi „Sarkozyho vizí a představami rozumnějších lidí“.

Francie navrhuje omezení obchodních pozic na trhu, tedy množství, co může jeden investor koupit, nebo zavedení minimálního hotovostního depozita proti transakcím s komoditními deriváty. Jiné země však nesdílejí názor, že jádrem problému jsou spekulace, a chtějí se zaměřit na podporu produkce pomocí investic a využívání nových technologií. Zvyšování investic a podporu pronikání technologií do produkce potravin ostatně doporučují přední mezinárodní instituce v čele s Organizací spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO).

Ministři zemědělství zemí G20 by se měli dotknout i ožehavého problému biopaliv a jejich štědré vládní podpory ve vyspělých zemích. Tato politika podle zprávy globálních institucí přispěla velkou měrou k nedávnému růstu cen, protože stále více ubírá půdu a další zdroje potravinářským plodinám. Spojené státy však jakákoli omezení podpory biopaliv odmítají a ministr Le Maire minulý týden konstatoval, že „toto téma ještě není zralé“.

Vydáno pod