Největší zakázka na koupi letadel je na světě

Le Bourget (Francie) – Největší zakázka na koupi letadel v historii je na světě. Podepsala ji nízkonákladová letecká společnost IndiGo, která potvrdila zakázku na 180 nových letadel Airbus. Indický přepravce má podle agentury Reuters v úmyslu koupit 150 letadel A320neo a 30 letadel A321neo. Hodnota zakázky podle katalogových cen dosahuje asi 16,2 miliardy dolarů (přibližně 273,3 miliardy korun).

Indové dostanou hvězdu letošního aerosalonu až za čtyři roky

Indové mají zájem o hlavní hvězdu letošního aerosalonu. Modernizovaná verze komerčně úspěšného modelu Airbus A320 se na letišti Le Bourget u Paříže těší velkému úspěchu. Proti původním strojům má nový Airbus zhruba o 15 procent nižší spotřebu, což je v době vysokých cen paliv pro letecké firmy obrovské lákadlo.

Firma modernizovaný model nabízí už od konce loňského roku. První letadla ale začne prodávat až v roce 2015. IndiGo podala předběžnou zakázku už v lednu, na její potvrzení však Airbus pořád čekal. Jaké motory budou nové letouny pohánět, přepravce oznámí později. Podle zdrojů Reuters byl to však mohly být motory z dílny společnosti Pratt & Whitney.

Indická letecká společno IndiGo
Zdroj: Airbus/ISIFA/EPA