Investoři hodnotí akcie Prady jako předražené

Hongkong - Italská Prada, výrobce luxusního zboží, se od pátku bude obchodovat na hongkongské burze. Pro investory jsou ale akcie firmy drahé. Už v režimu neveřejného, takzvaně podmíněného obchodování, ztrácí akcie zhruba tři procenta. Management firmy ale i přes počáteční pokles asijskému trhu věří. IPO na hongkongské burze navíc Pradou nekončí. Ještě během následujících měsíců by se mělo začít obchodovat s akciemi italského výrobce luxusního oblečení Salvatore Ferragamo.

Prada se chystá v příštích třech letech v Číně otevřít až 240 obchodů. Pro dvě miliardy dolarů, nutné na tuto expanzi, si teď jde na burzu. Největší IPO na Hongkongské burze letošního roku ale možná nebude tak úspěšné, jak firma doufala. Podle odhadů by měly akcie hned první den obchodování ztratit více jak pět procent z upisovací ceny, která byla stanovena na 40 hongkogských dolarů.

Josef Schuster, zakladatel IPOX Schuster LLC

„I přes počáteční propad je IPO v Hong Kongu pro Pradu úspěch. Pokud by upisovala akcie v Evropě, nikdy by nemohla vydělat tolik peněz, co v Asii.“

IPO Prady (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že to spíš odpovídá aktuální tržní situaci. Musíme si uvědomit, že mezitím, když Prada začala s IPO a než ho dokončila, tak vlastně akciové trhy spadly o nějakých sedm až deset procent, takže to víceméně reflektuje pohyb toho trhu,“ vysvětluje portfoliomanažer Pioneer Investments Petr Zajíc.

Vstup na hongkongskou burzu nemusí znamenat 100procetní úspěch

Nepřízeň investorů potvrzuje i příběh dalších firem, které se letos rozhodly vstoupit na hongkongskou burzu. Akcie amerického výrobce zavazadel Samsonite odepsaly během prvního dne víc než osm procent. „U Samsonite šlo spíše o korekci. Po několika dnech obchodování se akcie dostaly zpátky blízko upisovací hodnotě z minulého týdne,“ říká analytik Core-Pacific Yamaichi International Castor Pang.

Mezi další neúspěšné adepty patří například australský miliardář Clive Palmer, který se během posledních dvou let snažil dostat na hongkongskou burzu už po čtvrté. Do jeho předražené uhelné společnosti ale investoři odmítli vložit peníze.