Firmy objevují kouzlo cloudových služeb

Praha - Stále víc firem šetří na informačních technologiích tím, že přesouvají svá data do velkých center. Zároveň s příchodem tabletů a chytrých telefonů přichází pro IT oddělení nová výzva, jak jim bezpečně otevřít přístup k firemním datům. Zde přichází tzv. cloud computing - pro někoho módní trend, pro někoho cesta z ekonomické krize. Využívání on-line aplikací a sdílených dat přináší úspory především ve firemním IT, a to v řádech desítek procent.

„Česká spořitelna počítače, na kterých provozuje své aplikace, zčásti provozuje ve výpočetních střediscích, které jsou ve Vídni,“ říká Petr Brávek z bankovní skupiny Erste. Princip je přitom jednoduchý. Není nutné v každé pobočce budovat silné IT zázemí, ale stačí jedno celofiremní. Případně zřízené u specializované firmy, které zvládne všechny operace. Navíc umožní i zabezpečené sdílení dat, ke kterým se může přistupovat odkudkoliv.

Jan Kameníček, ředitel HP ČR

„Velké korporace vzaly cloudové služby vážně. Také díky tomu, že mají globální pokrytí.“

Inovativní přístup k firemním datům (zdroj: ČT24)

V rozvoji virtuálních a on-line služeb jsou zatím podle analytiků společnosti Gartner nejdál ve Spojených státech. Evropa má přibližně dvouletý skluz, což se však má rychle změnit. „Ve střední a východní Evropy plánuje přibližně desetina firem do roka používat cloudové služby pro víc než polovinu svých aplikací. V roce 2015 by to ale mělo být až 60 procent firem,“ dokládá analytik a viceprezident Gartneru John Mahoney.

Virtuální prostor se ale otevírá i běžným uživatelům. Apple nabídne majitelům iPhonů, iPadů a iPodů volných pět gigabajtů pro ukládání hudby nebo dokumentů a filmů. Odpadne tím přetahování dat z jednoho zařízení do druhého.

Internet
Zdroj: ČT24/flickr.com