K případné generální stávce se přidají i dopraváci

Praha – K možné generální stávce proti reformám vlády by se podle předsedy Odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejši přidala i Koalice dopravních odborových svazů (KDOS). Podle lídrů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) by protest mohli zrealizovat na podzim. Stávkou by odboráři dali najevo především nespokojenost s důchodovou a zdravotnickou reformou.

Vláda se nepoučila, přesto chtějí odbory jednat 

Jaroslav Pejša:

„Koalice dopravních odborových svazů se rozhodla, že je připravena a schopna realizovat generální stávku společně s ostatními odborovými organizacemi. Důvodem k tomu je, že dosud nemáme adekvátní odpověď vlády na stávku ze dne 16. června. A i když říkáme generální stávka, jsme stále ochotni jednat o našich námitkách vůči reformám.“

O přesném termínu zatím všechny strany mlčí, prý ještě není stanoven. Koalice dopraváků už ale ukázala, že zorganizovat stávku v dopravě umí. Jedna se totiž konala před týdnem. Kabinet na ni podle předáků ale „adekvátně nereaguje“. Vyzvali proto vládu k jednání.

Podle Šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka nezačala vláda s odbory jednat ani po stávce. Na tripartitě se sešla s předáky odborových centrál. Jejich členem ale mnohé organizace KDOS nejsou. Podle Pomajbíka se přitom „ukázalo, že právě v dopravě jsou odborové organizace akceschopné“.

Další postup proti vládním reformám už ve středu domluvili předáci největší odborové centrály v zemi - ČMKOS. Zmínili se o případných demonstracích v létě a stávce o prázdninách. Šéf centrály Jaroslav Zavadil potom uvedl, že pokud nedojde ke kompromisu, půjdou odbory do generální stávky. KDOS se přitom přihlásila taky. Zastřešuje 13 odborových organizací v železniční, silniční či městské dopravě. Postup bude koordinovat s jinými odbory.  

Stávka zastavila všechny vlaky a omezila MHD

Luboš Pomajbík:

„Na podzim taky mohou být reformy ve sněmovně prohlasovány. Lepší je prevence než pak napravovat to, co napravit nepůjde.“

Koalice dopravních odborových svazů svou 24hodinovou stávkou, která proběhla minulý čtvrtek, narušila plány mnoha Čechů. Zastavila všechny vlaky a pražské metro a omezila městskou dopravu v metropoli a dalších městech. Chtěla tak dosáhnout stažení a přepracování reforem. S požadavkem zatím neuspěla. Sněmovna v úterý schválila první část vládní reformy zdravotnictví. Hlasovali pro ni koaliční poslanci.

Podle Pomajbíka odbory nepochybují o potřebnosti reforem, ale nesouhlasí s jejich navrhovanou podobou. Tvrdí, že by chystané reformní zákony zhoršily život většiny lidí v zemi.

Za vše může vláda, odboráři si připravují munici

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka označil výroky odborů z posledních dnů za dělostřeleckou přípravu před dalším jednáním tripartity. V případě, že vláda se sociálními partnery nenajde společnou řeč, podle něho ale hrozí další stávky. Vinu za rozkol v sociálním dialogu vidí Sobotka na straně vlády. Koaliční kabinet by podle něho měl stáhnout reformní návrhy z parlamentní debaty a znovu o nich s odbory diskutovat. Vláda nemá dostatečnou důvěru k tomu, aby prosazovala změny, s nimiž veřejnost nesouhlasí, uvedl předseda sociálních demokratů.