Středeční bouře zdevastovaly majetek za desítky milionů

Praha – Klienti pojišťoven začínají hlásit škody po středečních bouřkách, které se přehnaly přes Českou republiku. Jde o stovky škod za desítky milionů korun. Podobné problémy přineslo i úterní tornádo, které řádilo na Pardubicku. Proti vichřicím a zejména povodním, které pustošily Česko loni v létě, jsou však živelní škody letos zatím podstatně nižší.

Nejvíce škodil silný vítr a blesky

Kooperativa jen za dnešní den přijala přes sto hlášení od klientů. „Nejvíce našim klientům škodil silný vítr a blesky. Hlásí nám poškozené střechy, zničené přístřešky a zastřešení bazénů, ale přívalové deště mnohdy způsobily i lokální povodně, které zatopily několik sklepů. Předpokládáme, že škody výrazně přesáhnou deset milionů korun,“ uvedl ředitel centra likvidace pojistných událostí Miroslav Novák. Nejvíce škod klienti Kooperativě hlásí z okolí Mladé Boleslavi a Sokolova.

Podobné zprávy přináší i pojišťovna Allianz. „Zatím jsou po bouřkách registrovány desítky škod a jejich počet se odhaduje zhruba na 300 až 400 v řádu milionů korun,“ řekla její mluvčí Dagmar Koutská. Jsou to podle ní hlavně poškozené střechy buď vichřicí, nebo krupobitím, rozbitá okna nebo vytopené sklepy a garáže. Nejčastěji lidé hlásí škody na elektroinstalaci způsobené úderem blesku nebo na elektronice způsobené přepětím, dodala.

Mluvčí Generali Jiří Cívka:

„V Generali zatím evidujeme minimum škod, ale jejich počet pravděpodobně poroste. Upřesnění můžeme očekávat nejdříve v pondělí. Podle našich letitých zkušeností hlásí klienti podobné škody s tří a vícedenním zpožděním.“

Letošní rok byl zatím z pohledu počtu škod po bouřkách mnohem příznivější než loňský. „V loňském roce už jsme měli v této době za sebou několik živelních kalamit. V prvním pololetí 2010 jsme registrovali více než 2 100 škod, které souvisejí s bouřkou a přívalovými dešti, tedy z živlů jako povodeň či záplava, úder blesku, krupobití, vichřice a pád stromů. Letos je to zatím zhruba polovina,“ poznamenala mluvčí Allianz.     

Brod přes zatopenou silnici
Zdroj: ČT24