Evropská komise si zřejmě opět posvítí na ČEZ

Brusel - Inspektoři Evropské unie zřejmě v příštím týdnu opět prověří tuzemský energetický gigant ČEZ. Důvodem je podezření na zneužití dominantní pozice na trhu. O zahájení vyšetřování dnes informovala s odvoláním na důvěryhodné zdroje agentura Reuters. V sídle české firmy již inspektoři komise razii provedli, a to téměř před dvěma lety. Podle mluvčí ČEZ Evy Novákové nemá firma o případném vyšetřování žádné informace. O možném vyšetřování ČEZ navíc minulý týden informoval deník Mladá fronta Dnes (MfD).

Komise se podle deníku zajímá především o postup společnosti na velkoobchodním trhu s elektřinou. ČEZ údajně mohl bránit vstupu konkurentům na trh. Pokud by Brusel získal důkazy pro svá tvrzení, může společnosti udělit pokutu v řádu až desítek miliard korun nebo ji nařídit prodej části majetku.

Český energetický obr si údajně u správce českých přenosových sítí ČEPS rezervoval tak velkou kapacitu pro připojení vlastních elektráren, že jiné projekty neměly šanci získat povolení ČEPS na připojení. Tento postup vadil především těžební společnosti Pavla Tykače Czech Coal, která má projekt na výstavbu uhelné elektrárny u severočeských Počerad.

O případném vyšetřování nemá ani samotný ČEZ žádné informace. „Pracovnímu týmu komise jsme za poslední měsíce v mnoha ohledech dokázali, že není důvod nás z čehokoliv podezírat. Pokud by zůstaly nějaké pochybnosti, poskytneme další informace a důkazy tak jako doposud,“ vysvětlila Nováková. Podle ní by případné zahájení formálního správního řízení se společností ČEZ neznamenalo automaticky obvinění z protisoutěžního jednání, ale prostor pro další podrobnější rozbor celé situace.

V roce 2009 provedla komise razii i u společnosti Energetický a průmyslový holding, která patří finanční skupině J&T. Tato firma ale nebude terčem nového vyšetřování, dodává Reuters.

Energetika
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup