Bankrot Řecka se odkládá – investoři jásají, Řekové jsou naštvaní

Londýn – Vyhlídka na další pomoc Řecku i nový plán úspor, na kterém se včera Řecko dohodlo s inspektory Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, povzbudily finanční trhy po celém světě. Naprosto opačného přijetí se ale nová úsporná politika socialistické vlády Jorgose Papandrea dočkala mezi obyčejnými Řeky, kteří po dvou letech utahování opasků ostře vystupují proti dalšímu zvyšování daní. Potichu nezůstávají ani odbory. Zemi tak nejspíš čeká další vlna sociálních nepokojů.

Detaily vládního úsporného plánu oznámil včera večer řecký ministr financí Evangelos Venizelos. Vláda sníží minimální zdanitelný příjem na 8 000 eur ročně (přes 16 200 korun měsíčně), zvýší daň z topného oleje a zavede jednorázový poplatek ze solidarity. Ten by se měl pohybovat od jednoho do pěti procent příjmu. Právě nový balík úspor byl přitom podmínkou pro poskytnutí další pomoci od EU a MMF, která s největší pravděpodobností i tentokrát překročí 100 miliard eur.

Trhy reagovaly na příznivé zprávy z Řecka promptně. Britský index FTSE 100 si kolem poledne připsal téměř procento. Podobně na tom byl i německý DAX. Podobná situace panovala i při nočním obchodování na asijských trzích. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,9 procenta na 9678,71 bodu, a uzavřel tak na nejvyšší hodnotě od 1. června.

Řekové nové daně jen tak neskousnou

To obyčejní Řekové vidí situaci úplně jinak. Jen za poslední rok a půl klesly platy v zemi o deset až patnáct procent a nová opatření, která mají do státního rozpočtu v příštích čtyřech letech přinést 28 miliard eur, podle odhadů analytiků sníží výdělky a důchody o další tři až čtyři procenta.

„Ta opatření jsou nespravedlivá. S majiteli obchodů, kteří řádně platí daně, se zachází stejně jako s těmi, co ani nevědí, jak vypadá registrační pokladna,“ zlobí se Kostas Batsoulis, sedmatřicetiletý provozovatel restaurace v centru Atén. Naráží tak na palčivý problém řecké ekonomiky, kterým jsou daňové úniky. Právě na ty by se podle protestujících měla vláda zaměřit především, namísto dalšího zvyšování daní.

Stejné je i oficiální stanovisko odborů, které vládní úsporný plán okamžitě odsoudily. „Ti lidé se úplně zbláznili,“ prohlásil na adresu vládního kabinetu Ilias Iliopoulos, předák odborového svazu zaměstnanců veřejného sektoru. Nové daně podle odborářů dopadnou jen na střední třídu, což jenom dál zpomalí ekonomiku. Ta se přitom už dnes dostala do nejhlubší recese za posledních 37 let.

Odbory už ohlásily celonárodní stávku na příští úterý a středu, kdy má jít nový úsporný plán do parlamentu. V Aténách a dalších velkých městech se očekávají mohutné protesty. Před budovou parlamentu přitom kvůli úsporám už týdny táboří tisíce demonstrantů.