Autem po Evropě: Nejlevněji vyjde benzin v bývalé Jugoslávii

Praha – I vy letos jedete na dovolenou do nejpopulárnější letní destinace Čechů – Chorvatska? V tom případě se můžete těšit na nízké ceny pohonných hmot. Chorvatsko totiž patří spolu s dalšími zeměmi bývalé Jugoslávie, tedy třeba Slovinskem a Srbskem k zemím, kde se tankuje nejlevněji. Poměrně levný benzin mohou řidiči nakoupit také ve Španělsku.

V Chorvatsku stojí v průměru litr benzinu Natural 95 v přepočtu na českou měnu 31,90 koruny. Za litr nafty zaplatí řidiči 30,11 koruny. V Srbsku nebo ve Slovinsku je benzin ještě levnější. Levněji než v Česku vyjdou pohonné hmoty také ve Španělsku. Litr Naturalu 95 tam vyjde na 32,46 koruny a nafta na 30,75 koruny.

V České republice se teď podle údajů Českého statistického úřadu litr Naturalu 95 prodává za 34,82 koruny. Motorová nafta v posledním týdnu zlevnila o 15 haléřů a nyní vyjde v průměru na 34,16 koruny za litr. Podle údajů společnosti CCS vyjde litr benzinu v Česku na 34,68 koruny a nafty na 33,94 koruny. 

Levnější pohonné hmoty než v ČR mohou motoristé pořídit také například v Rakousku nebo v Polsku. Ještě levnější je Rusko, tam stojí litr benzinu 17 korun.

Benzin přes 40 korun? V Řecku nebo Nizozemsku už realita

Draho naopak řidiči benzin nakoupí v Nizozemsku, litr Naturalu zde stojí 41,73 koruny. Ve Skandinávii jsou pohonné hmoty ještě dražší. Více než 40 korun za litr benzinu zaplatí motoristé také v Řecku. Ve Francii stojí litr benzinu 39,29 koruny, nafta se prodává za 34,90 Kč/l.

Během léta by mohl benzin ještě zlevnit

Vyšší ceny v některých zemích, včetně Česka, způsobuje vyšší spotřební daň. Ceny ropy však v minulých dnech klesaly, což by podle odborníků mohlo přispět k uklidnění cen pohonných hmot během letní motoristické sezony.

Zlevnění pohonných hmot nahrává také výrazný propad cen ropy, který světové trhy zaznamenaly včera. Barel severomořského Brentu se večer prodával za 108,40 dolaru, West Texas Intermediate k večeru ztrácela zhruba 4 procenta a barel vyšel na méně než 92 korun. Jednu chvíli se jeho cena dokonce pohybovala pod 90 korunami za barel. Dnes pokles cen sice zpomalil, přesto sestupná tendence přetrvává. Brent zlevnil na 106,72 dolaru za barel.

Ceny pohonných hmot v Evropě
Zdroj: ČT24/ÚAMK, CCS, ADAC