Vrhli se na váš e-mail hackeři? Jednoduše si to ověřte

Praha – Hackerské útoky, které mají za cíl získat citlivé údaje a přilepšit kybernetickým pirátům nějakou tu korunu, se v poslední době množí. Hackerům se stále častěji daří napadat bankovní účty, citlivá data získali už i z herní sítě. O tom, že jejich osobní údaje mohly být zneužity, se uživatelé internetu dozvídají většinou jen náhodou, když se napadené společnosti náhodou rozhodnou přiznat barvu a své klienty vyrozumět. Podle zpravodajského webu The New York Times teď ale svítá uživatelům internetu naděje. Prověřit si mohou alespoň svou e-mailovou adresu.

Během květnového úroku na americkou banku Citigroup se hackeři dostali zhruba ke 360 tisícům účtů. Citlivá data včetně údajů o kreditních kartách unikla také z herní sítě Sony. V červnu se na společnost vrhli piráti znovu. Skupině LulzSec se podařilo prolomit ochranu webových stránek Sony Pictures Entertainment. Internetoví útočníci ukradli a na internetu pak zveřejnili hesla k více než milionu zákaznických účtů.

V podobných případech, jako provedla skupina LulzSec, teď ale svítá uživatelům internetu naděje. Pokud využívají k přihlašování e-mailovou adresu, mohou si nově snadno ověřit, zda neunikly i jejich přístupové údaje a nebyly zveřejněny na internetu. Australský odborník na moderní technologie a bývalý bezpečnostní konzultant Daniel Grzelak vytvořil nové webové stránky, na kterých si mohou lidé svůj e-mail prověřit. Stačí ho jen napsat do příslušného okna. Není třeba zadávat žádná hesla.

Po zadání e-mailu vás systém upozorní, zda hackeři váš účet napadli a kolikrát. Přidá i doporučení, jaký tip hesla by měl uživatel volit, aby se útoků internetových pirátů co nejlépe bránil.

Grzelak původně aplikaci vytvořil pro svou rodinu a přátele, kteří se obávali hackerských útoků. „Chtěl jsem jim dát za A jednoduchou cestu, jak ověřit, zda nepadli za oběť hackerům, a za B jednoduchou radu, co dělat v případě, že padli,“ uvedl Grzelak. Tím ale jeho snaha bojovat proti kyberútokům nekončí. Pracuje také na vytvoření mechanismu, který by jediným klikem umožnil zkontrolovat podnikům, zda nebyly napadeny jejich firemní e-mailové účty. Také se snaží najít způsob, jak účinně a bezpečně varovat před útoky hackerů.