Zhasněte lampy, zamkněte pošty a školy. Stát zkrachoval

Praha – Ještě před pár měsíci byl krach státu v současné Evropě pro většinu lidí téměř nepředstavitelný. Problémy Řecka ale ukázaly, že nemožné to rozhodně není. Univerzální scénář neexistuje. Jasné ale je, že zkrachovalá země musí drasticky šetřit a alespoň nějaké peníze rychle získat. Řecký místopředseda vlády Theodor Pangalos má obavy z toho, že někteří vládní poslanci nebudou chtít v hlasování podpořit další velké škrty. Kabinet má totiž v parlamentu jen těsnou většinu, a pokud by odpadlíků bylo víc, úspory nemusí projít, protože proti je i opozice. Škrty jsou přitom podmínkou pro poskytnutí další půjčky.

Nemocnice, školy ani úřady nefungují, protože není z čeho platit mzdy zaměstnanců. Ani důchodci se výplaty penze nedočkají. Veřejná doprava stojí a na ulicích bez veřejného osvětlení se povalují haldy odpadků, které nemá kdo vyvážet. O tom, jak by vypadal bankrot některého z evropských států, se zatím dá jenom spekulovat. V moderní historii ho totiž nikdo nezažil.

Popsaný scénář je jedním z nejčernějších. Pokud by stát skutečně zkrachoval, naplnil by se pravděpodobně jen z části. Státní bankrot by tak znamenal především to, že by v zemi ztratili hlavní slovo politici. Přednost by dostali ti, kterým stát dluží, třeba zástupci Mezinárodního měnového fondu. Ti by se snažili co nejrychleji dostat svoje peníze zpátky. Populistické sliby by se tak na dlouhou dobu staly minulostí. Na řadu by přišly škrty a snaha někde vydělat.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Alternativou je prodej veřejného majetku. To ale nestačí. Ekonomika se musí znovu rozběhnout. Jediná cesta je podle ekonomů prodej zboží za hranicemi země, kde problémy nemají. V případě Řecka, které platí eurem a nemůže oslabit vlastní měnu, to znamená jediné, vyrábět levněji než dřív. „Firma prostě řekne těm lidem, buď si snížíte peníze, nebo to tady zavřu,“ vysvětluje analytik Aleš Michl.

Právě lidé jsou vlastně jediným základem řešení, jak ze začarovaného kruhu zkrachovalého státu ven. Čím víc budou demonstrovat, tím déle bude oživení trvat. Když stát nemá ani na vlastní provoz, není šance cokoli vystávkovat.