Bydlení budoucnosti á la Microsoft: Místo stěn dotykový displej

Redmond (USA) – Celý byt jako jedna multifunkční obrazovka – podle softwarové společnosti Microsoft již za několik let nemusí jít pouze o výjev ze sci-fi filmů. Právě druhá generace dotykových displejů, kterou výrobce nyní představuje, by se v budoucnu měla stát běžnou součástí zařízení bytu. Takzvaná surface technologie byla původně vyvinuta s cílem nahradit klávesnice a počítačové myši.

Ideální představou vývojářů z Microsoft je maximální využití multifunkčních displejů s lehkým ovládáním. Běžná stěna v obývacím pokoji se tak může změnit v interaktivní obrazovku, přes kterou si budete moci povídat s lidmi z celého světa. Vědci se inspirují zejména překotným vývojem sociálních sítí. „Přijdete ke stěně a můžete komunikovat s někým na druhém konci planety. Přitom máte ale úplně stejný pocit, jako byste spolu byli v jedné místnosti. Od videokonference přes Skype je pořádný pokrok v technologii,“ uvedl ředitel aplikovaného vědeckého výzkumu Microsoftu Steve Bathiche.

S technologií celoplošného dotykového ovládaní odpadne i klasická počítačová skříň, která může být schovaná jinde v budově. Ve spojení s tvrzeným sklem můžou být displeje zabudovány i v barech nebo výlohách obchodů. Digitální obrazovka navíc bude umět komunikovat i se skutečnými předměty. „Můžu vzít skutečný objekt, například model boty se speciálním snímačem a položit ho na digitální pult. Když po záznamu zmáčknu symbol hledání, sám prohledá web a najde mi příslušnou kolekci bot,“ představil vývojář Somanna Palacanda.

Microsoft představuje druhou generaci displejů (zdroj: ČT24)

Iluze dokonalého splynutí s okolním světem je postavená na technologii Kinect ke snímání pohybu. S tou má Microsfot dobré zkušenosti a už v současnosti ji používá ve svých počítačových hrách a konzolích.

  • Multifunkční dotyková stěna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2668/266710.jpg
  • Prezentace Kinect technologie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2668/266707.jpg
Vydáno pod