Kalousek zvažuje další škrty v rozpočtu kvůli řecké krizi

Praha - Ačkoliv vyhlídka na další pomoc Řecku schválená inspektory Evropské Unie a Mezinárodního měnového fondu povzbudila finanční trhy, český ministr financí Miroslav Kalousek počítá i s černým scénářem. Kalousek pro dnešní Lidové noviny uvedl, že v případě řeckého bankrotu a následného možného útlumu evropské i české ekonomiky navrhne další škrty v rozpočtu ve výši zhruba patnáct miliard korun.

Kalousek se nedomnívá, že je dnes doba na prezentaci nějakých katastrofických scénářů, ačkoliv je post-krizový růst velmi křehký. Riziko, že se ekonomika propadne zpět do recese je prý velké a tak musíme být připraveni jak reagovat. K faktu, že se letos státu daří vybírat daně výrazně hůře než loni, což může značit příchod další krize, ministr Kalousek řekl, že zatím není jasné, zda to byl pouze výkyv, a nebude problém schodek (135 miliard korun) udržet.

Pokud se však jedná o trend, potom by v příjmové položce rozpočtu chybělo zhruba patnáct miliard korun, které by vláda musela vykompenzovat na výdajové straně. Bylo by to sice nepříjemné, ale v miliardovém rozpočtu „ne technicky nemožné,“ dodal ministr.