Češi musí změnit životní styl, aby si mohli užít důchod

Praha - Asi 11 milionů obyvatel by mělo mít Česko podle statistiků v roce 2050. Každoročně na svět přijde zhruba sto tisíc dětí, ubude lidí středního věku, celá republika zestárne. Důchodců bude zhruba tři a půl milionu, za předpokladu, že změníme životní styl. Jinak bychom se podle sociologů nemuseli svého důchodu ani dožít. Odborníci mluví o tom, že celou situaci pomůže vyřešit tržní prostředí. Nepříznivý populační vývoj by pak mohla zvrátit třeba další vlna přistěhovalců z východu.

Například povinnosti práce řidiče metra asi před čtyřiceti lety zůstaly sice stejné, ale jeho kancelář, tedy řídicí kabina, je k nepoznání. Za dalších 40 let už ho možná vystřídá technika úplně. Třeba v případě metra se má jízda bez řidiče testovat už po zprovoznění nové trasy D zhruba za dva roky. „Profese se jako taková bude úplně měnit, když se před 150 lety začaly používat psací stroje, tak se to považovalo za tak namáhavou práci, že to nesměly dělat ženy,“ míní socioložka Jiřina Šiklová. 

Jiří Král, vrchní ředitel sekce sociálně pojistných systémů MPSV:

„Samozřejmě si budeme asi muset už odvyknout v té rychle se rozvíjející ekonomice na celoživotní charakter zaměstnání. Lidé se budou muset stále zdokonalovat a vzdělávat.“

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Odchod do důchodu v sedmdesáti letech se bude týkat dnešních školáků. Kolem roku 2050 budou do penze odcházet zhruba dnešní třicátníci v 67 nebo 68 letech. „To budou jiné generace a budou mít dostatek času se na to připravit. Jiné cesty prostě není, protože nemůžeme být státem, kde bude přes polovinu důchodců,“ dodal vrchní ředitel MPSV Jiří Král.

Čísla mluví jasně. V příštích čtyřiceti letech přibude milion důchodců. Podle současných zákonů se jejich penze sníží zhruba na třetinu průměrné mzdy z dnešní poloviny. Obrazně řečeno, každý pracující bude živit jednoho důchodce. Kdo ale nezmění svůj život, nemusel by se důchodu ani dožít. „Společnost si bude hledat jiný životní styl, dnešní pracovně utahaní lidé, ti by se toho nedožili,“ potvrdila socioložka Jiřina Šiklová.

Podle prognóz se důchodu v roce 2050 nedožije asi pětina lidí, v průměru pak Češi v penzi stráví zhruba 20 let. Padesátníkům se tak třeba zpřístupní hypotéky, byznys zaměřený na seniory bude mít zelenou. Horší pracovní vyhlídky by ale neměli mít ani mladí lidé. Neplatí totiž rovnice, že pozdější odchod do důchodu rovná se vyšší nezaměstnanost mladých. „Řešením není nějaké posilování předčasných důchodů nebo nějaké obecné zkracování věku odchodu do důchodu. To nefunguje,“ uvedl předseda Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.