Technicky zaměřených lidí ubývá

Praha - Tuzemské podniky stále trápí nedostatek absolventů učilišť a technicky vzdělaných lidí. Vyplývá to z průzkumů Hospodářské komory, která navíc očekává další zhoršení situace. Ta ale zřejmě ještě není úplně kritická, jelikož společnost Scio naopak tvrdí, že na absolventy učilišť prý v budoucnu čeká přeplněný trh a málo míst.

Hospodářská komora našla recept, jak bojovat s nepříznivými vyhlídkami chybějících učňů či technicky vzdělaných lidí, kterých bude kvůli demografickému vývoji chybět čím dál více. Vzhledem k rozvoji průmyslu nejen u nás, ale v celé střední Evropě budou dělnické a technické kádry citelně chybět. Je proto důležitá podpora státu a spolupráce, konstatuje prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Tím receptem mají být jednotné učňovské zkoušky a zapojení firem do školství.

Zatímco zástupci Hospodářské komory bijí na poplach, jiní tvrdí, že situace tak kritická není. Společnost Scio totiž ve své studii tvrdí, že klíčová do budoucna bude hlavně počítačová gramotnost nebo znalost jazyků na úkor odborných znalostí. A dodává, že s ohledem na plány ministerstva školství bude mezi absolventy učňovských oborů velká konkurence.

Tuzemské podniky trápí nedostatek technicky vzdělaných lidí (zdroj: ČT24)