Hackeři dostali web výrobce videoher Electronic Arts

New York – Hackeři vzali útokem další firmu. Tentokrát jde o amerického výrobce videoher Electronic Arts. Podle agentury Reuters se počítačoví piráti patrně dostali k informacím o některých uživatelích, například k datům narození, telefonním číslům nebo e-mailovým adresám. Kdo za útokem stojí, ale není známo. Podle odborníků se čtyři z pěti internetových krádeží ani nedají vystopovat. Špatně jsou dostupné i informace o tom, jakým způsobem oběť data hackerovi zpřístupnila. V poslední době už se obětí útoku hackerů stalo více firem, včetně japonských koncernů Sony a Nintendo.

Informace o kartách a pojistkách ukradeny nebyly

Hackeři zaútočili na server, který obsluhuje firemní studio Bioware v kanadském Edmontonu. Napadená stránka souvisela s hrou Neverwinter Nights. Společnost Electronic Arts umístila na svůj web několik otázek a odpovědí, které mají uživatelům pomoci s orientací. Útočníci se podle společnosti nedostali k údajům o kreditních kartách ani k číslům sociálních pojistek. Další citlivé údaje už ale hackeři patrně mají.

Hackeři opět zaútočili (zdroj: ČT24)

Největší problémy s počítačovými piráty má však nejspíš Sony, kde bylo napadeno více než sto milionů uživatelských účtů. Společnost Sega Sammy Holdings před pár dny uvedla, že až 1,3 milionu jejích zákazníků mohly být ukradeny uživatelské údaje.

Radek Smolík:

„Většina českých webových aplikací, a to bohužel i včetně těch, které provozují ministerstva a různé jiné vládní instituce, je v celkem zoufalém a žalostném bezpečnostním stavu. A to bohužel platí i o řadě webových obchodů a různých jiných podobných služeb. Výjimkou snad jsou jen telekomunikační operátoři.“

„Když došlo k úniku dat ze Sony, je potřeba si uvědomit, že v tomto systému má své účty, kde došlo k úniku desítek milionů osobních údajů, přes 90 tisíc obyvatel Česka,“ tvrdí odborník na IT bezpečnost Tomáš Přibyl. Útoky tak nejsou ani v tuzemsku výjimkou. Čeští hackeři patří navíc v celosvětové konkurenci mezi ty zdatnější a poměrně uznávané. „Spolupracují dost s hackery z Ukrajiny, ale vidíme i spolupráci s hackery z Rumunska. V rámci toho regionu jsou - řekl bych - velmi aktivními hráči,“ dodává bezpečnostní konzultant Radek Smolík.

Hackeři vydělávají, firmy přicházejí o miliony

Internetové pirátství se postupně stalo výnosným obchodem. Na druhé straně ale stojí vysoké ztráty napadených firem. Třeba Sony přijde podle odhadů kvůli útokům o víc než jeden a půl miliardy dolarů.

Sony
Zdroj: ČT24
Vydáno pod