Čína uzavřela v Británii obchodní smlouvy za miliardu liber

Londýn - Obchodní smlouvy za 1,4 miliardy liber (v přepočtu zhruba 38,4 miliardy korun) uzavřely Velká Británie a Čína. Čínské firmy budou mimo jiné investovat do britské infrastruktury. K podpisu kontraktů došlo u příležitosti třídenní návštěvy čínského premiéra Wen Ťia-paa v Británii. Wen je teď na návštěvě Evropy, zatím navštívil Maďarsko, z Británie odlétá do Německa a pak zpět do Asie.

V Británii dnes Wen Ťia-pao zasedl ke stolu s britským premiérem Davidem Cameronem. Jeho úřad oznámil, že britské firmy dostanou příležitost doma v Británii i v Číně. „Jsem potěšen, že na dnešním summitu byly podepsány nové kontrakty za dalších 1,4 miliardy liber. Jejich součástí je i předběžná smlouva mezi společností BG a finančním ústavem Bank of China, která počítá s úvěrovou linkou v objemu až 1,5 miliardy liber na rozšíření obchodních aktivit v Číně,“ citovala agentura Reuters Camerona.

Ivan Kytka, spolupracovník ČT

„Hlavní součást tvoří investice britské firmy Steamwell International, která získala zakázku na výrobu čisté energie pro tepelné elektrárny v Číně. Svým objemem je to zakázka dosahující téměř jedné miliardy liber, tedy podstatná část celkové výše.“

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Další dohody se například týkají kontraktů britských architektonických firem, které budou pomáhat při rozvoji části Pekingu, či zavádění britských farmářských výrobků na čínské trhy.

Premiéři rozmlouvali také o arabských nepokojích

Cameron hovořil na schůzce s čínským protějškem hlavně o politických záležitostech. Mluvili o situaci na Blízkém východě a o nepokojích v Libyi. Původně se spekulovalo o tom, že Cameron se na schůzce s čínským protějškem dotkne i otázky lidských práv. Obě země mají také rozdílný názor na vývoj situace v nepokoji zmítané Sýrii.

V posledních měsících Čína bojkotovala rozhovory, které si v rámci jednání Rady bezpečnosti OSN kladly za cíl vypracovat k Sýrii rezoluci. Měla dát najevo protest mezinárodního společenství proti zásahu, jehož se dopustily syrské jednotky na tamních obyvatelích.

Vydáno pod