Tesco plánuje na podzim prorazit v bankovnictví

Londýn - Třetí největší maloobchodní společnost na světě Tesco se pouští do dalšího byznysu. Firma plánuje na podzim spustit dlouho očekávané bankovní služby, ovšem místo nákupu divizí jiných bank má v plánu zaměřit se na expanzi vlastních operací. Šéf maloobchodních služeb firmy Andrew Higginson zdůraznil, že Tesco nemá zájem o koupi poboček prodávaných bankou Lloyds a je velmi nepravděpodobné, že by firma učinila nabídku na znárodněnou banku Northern Rock.

Plány na zřízení vlastní banky oznámil řetězec v roce 2008, když vyplatil Royal Bank of Scotland ze společného podniku pro finanční služby. Od té doby společnost zavedla některé produkty, jako spořicí účet s pevnou úrokovou sazbou, zaměřila se však především na zřízení vlastních bankovních operací, od technologické platformy po telefonní centra služeb, a na tyto operace přesunula své zákazníky.

Je libo Tesco hypotéku?

V současnosti se Tesco podle Higginsona ocitlo blízko konce této přeměny, jen upravuje poslední nedostatky a připravuje se přesunout 2,5 milionu majitelů kreditních karet na novou platformu v srpnu a v září. Pokud se to podaří, nabídne od podzimu vlastní hypotéky a do konce fiskálního roku, tedy do konce února 2012, chce přijít s individuálními spořicími účty. Na podzim 2012 pak plánuje nabídku běžných účtů.

Načasování bankovních produktů Tesca některé analytiky zklamalo. Podle nich firma promeškala správnou dobu. Místo toho, aby ze sebe udělala zavedeného hráče v době finanční krize, zaostala za konkurencí, jako Metro Bank a Virgin Money.

Ovšem podle Higginsona Tesco získá konkurenční výhodu díky svému věrnostnímu programu Clubcard a díky svému zaměření na internet, přes který chce Tesco Bank dělat 85 procent svých aktivit. Tesco zrušilo původní plán na zřízení bankovních poboček přímo v obchodech kvůli nákladům. Místo toho testuje v obchodech zřízení převážně samoobslužných terminálů, u kterých by mohl být přítomen i určitý počet pracovníků obsluhy.

highres
Zdroj: ČT24