Ceny roamingu v EU klesnou od července na 10 korun

Praha - Nařízení Evropské unie donutilo tuzemské operátory od července snížit ceny roamingového volání i SMS. Za minutu hovoru zákazníci nově zaplatí 10,30 korun, respektive 10,31 koruny. Jedná se o zhruba 1,60 koruny nižší částku než dosud. Datový roaming zlevnil před prázdninami až o polovinu. Všichni operátoři navíc museli zavést limit na zahraniční datové přenosy.

Od začátku prázdnin budou Telefónica a Vodafone účtovat minutu hovoru za 10,30 koruny, u T-Mobilu bude poplatek o jeden haléř vyšší. Cena příchozího hovoru se sníží zhruba o 1,4 koruny na 3,20 koruny u O2, u Vodafonu a T-Mobilu bude 3,24 koruny. Stejná cena platí i u posílaných SMS, což představuje pokles zhruba o desetník.

Operátoři nabízí vedle tzv. eurotarifu další neregulované tarify, které jsou v některých případech levnější. Nově mohou například majitelé předplacených karet T-Mobile využít tarif Twist Dovolená. Ten sjednocuje cenu za minutu odchozího i příchozího hovoru na 6,90 koruny, SMS vyjde na 3,90 koruny a MMS na deset korun.

Pokles cen roamingu od července (zdroj: ČT24)

Za posledních asi pět let, kdy se unie začala cenou roamingu zabývat, poklesly náklady na odchozí a příchozí hovory při cestách po EU zhruba o tři čtvrtiny. Už v minulosti eurokomisařka Neelie Kroesová prohlásila, že Evropská komise by chtěla poplatky za hovory z mobilního telefonu v zahraničí zrušit úplně.

Telefonování
Zdroj: ČT24