Nový šéf FAO: Svět si bude muset zvyknout na drahé potraviny

Řím - Vysoké světové ceny potravin přetrvají kvůli situaci na finančních trzích více let a budou způsobovat problémy chudým zemím závislým na jejich dovozu. Uvedl to dnes nově zvolený generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) Brazilec José Graziano da Silva.

„Vysoké ceny nezůstanou jen pár let. Není to dočasná nerovnováha,“ upozornil na konferenci FAO v Římě. „Souvisí to s finančními trhy, dokud nedosáhneme stabilnější finanční situace ve světě, bude se to odrážet v cenách komodit,“ dodal. Podle něj však může být vysoké kolísání cen horší než trvale vysoké ceny, protože vytváří nejistotu pro farmáře i spotřebitele.

Nejhůře budou zasaženy chudé země, které musí potraviny dovážet, a FAO by jim měla více pomáhat, řekl nový šéf agentury. „V příštích letech to bude velmi důležitá oblast, kde by FAO mohla hrát významnou roli,“ uvedl Graziano da Silva.

Jedním z úkolů FAO je bojovat s hladem ve světě. Změna ve vedení organizace přichází v době, kdy se ceny potravin nacházejí v blízkosti rekordních maxim. Světové ceny potravin se v únoru podle indexu FAO vyšplhaly na nové rekordní maximum. Od té doby sice mírně klesly, odborníci však upozorňují, že pro řadu chudých komunit stále zůstávají příliš vysoké.

Graziano da Silva byl zvolen do čela FAO v neděli. Nyní působí ve FAO jako vedoucí pro oblast Latinské Ameriky a Karibiku. V čele FAO nahradí Senegalce Jacquese Dioufa, který byl šéfem organizace 18 let. Nového úřadu se ujme v lednu příštího roku a bude ho zastávat po tři a půl roku. Poté se o post může ucházet znovu na dobu 4 let.

Potraviny v Latinské Americe skokově zdražují.
Zdroj: ČT24