Německo a Čína posílí vzájemný obchod až na pět bilionů ročně

Berlín - Čína a Německo plánují do roku 2015 navýšit objem vzájemného obchodu na 200 miliard eur (asi 4,9 bilionu korun) ročně, a to ze současných zhruba 130 miliard eur. Nové plány dnes zveřejnila německá kancléřka Angela Merkelová, která se v Berlíně setkala s čínským premiérem Wen Ťia-paem. Ten se rovněž vyjádřil k potížím, s nimiž se nyní potýká eurozóna. Podle něj jde o přechodnou záležitost. Wen v Německu končí své evropské turné, v jehož rámci navštívil Maďarsko a Velkou Británii.

Čína má podle premiéra v sedmnáctičlenný hospodářský blok stále důvěru a jeho problémy považuje za přechodné. Wen se zmínil také o inflaci, která už podle něj není problémem jedné země, ale problémem celosvětovým. „Podle potřeby rozhodně koupíme určité objemy státních dluhopisů,“ uvedl čínský premiér. Čína je podle něj ochotna Evropě v její dluhové krizi „zdáli podat pomocnou ruku“. Podporu eurozóně už podle premiéra dala Čína v minulosti najevo několikrát. Wen řekl, že globální ekonomika je stále křehká a stále neroste tak silně, jak by bylo žádoucí.

V současnosti má Čína největší devizové rezervy na světě, v současné době se pohybují kolem tří bilionů dolarů (asi 51,6 bilionu korun). Podle expertů odhadují, že země drží až čtvrtinu těchto rezerv v eurech. Peking má tedy eminentní zájem na tom, aby se eurozóně dařilo a vyřešila své problémy.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Setkání dvou ekonomických velmocí

Setkání německé kancléřky a jejího čínského protějšku se věnuje značná pozornost. Německo má největší ekonomiku v Evropě, Číně pak patří prim v Asii. Obchodní výměna mezi oběma hospodářskými mocnostmi v posledních letech citelně narůstá. Loňský objem 130 miliard eur byl proti předchozímu roku vyšší o 38,5 procenta.

Čínské a německé firmy podepsaly kontrakty za 15 miliard dolarů

Čínské a německé firmy během státní návštěvy Wen Ťia-paa podepsaly obchodní smlouvy za více než 15 miliard dolarů (více než 258 miliard korun). Velkou zakázku získal evropský výrobce letecké techniky Airbus, který podle agentury Reuters uzavřel se společnostmi China Aviation Supplies a Industrial Commerce Bank of China kontrakt na dodávku 62 letadel A320.

Představitelé obou zemí mluvili také o výstavbě továren automobilky Volkswagen v Číně. Čínský premiér s sebou přivezl i 13 ministrů, kteří podepisovali v Berlíně jednu dohodu za druhou.

V loňském roce Čína nakoupila německé zboží za 53,6 miliardy eur (zhruba 1,3 bilionu korun) a byla tak sedmým největším trhem pro německý vývoz. Čína také vedla seznam největších dovozců do Německa, které loni nakoupilo čínské zboží či služby za 76,5 miliardy eur (asi 1,9 bilionu korun).

Merkelová zdůraznila, že Čína je teď pro Německo třetím největším obchodním partnerem. „My si oba myslíme, že co je dobré, může být ještě lepší,“ dodala. Čína přitom už v roce 2009 předstihla Německo a stala se největším vývozcem na světě.