Česku znovu hrozí skokové zdražení elektřiny

Praha - V příštím roce opět hrozí výrazný růst cen elektřiny, pokud vláda znovu nepřispěje miliardami korun na omezení zdražení kvůli fotovoltaickým elektrárnám. Pokud vláda nezasáhne, mohly by si domácnosti v příštím roce připlatit skoro 10 procent. Průmyslové podniky by pak musely zaplatit za elektřinu téměř o 14 procent více než letos. Spočítal to Energetický regulační úřad.

Loni stát přibrzdil zdražování vyvolané fotovoltaickým boomem 12miliardovou dotací. Pokud by letos poslal stejnou sumu, průměrná cena elektřiny pro domácnosti by se mohla zvýšit jen o 3,6 procenta. Průmyslové podniky by si za elektrickou energii proti letošku připlatily šest procent. To vše za předpokladu, že by tzv. silová elektřina, jejíž cenu určuje trh, podražila o pět procent, odhaduje Energetický regulační úřad. „V tuhle chvíli je to skutečně první hrubé číslo, od kterého je možné se odpichovat jako od nějakého velmi pesimistického scénáře,“ podotkl místopředseda úřadu Blahoslav Němeček.

Jak zdražovala elektřina?

Od ledna ceny elektřiny v Česku vzrostly v průměru o 4,6 procenta. Třeba zákazníci ČEZu si ale museli připlatit zhruba o 6 procent. Bez zásahu vlády by hrozil dvouciferný růst cen – odhadoval se zhruba na 11,2 procenta.

Komentář Dalibora Matějů (zdroj: ČT24)

Konečné ceny elektřiny příští rok výrazně ovlivní příspěvek na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Ten by mohl podle odhadu úřadu vzrůst na 679 korun za megawatthodinu. Tato podpora prudce vzrostla již letos a původně měla činit více než 500 korun za megawatthodinu. Díky zásahu vlády se jí podařilo srazit na 370 korun.

Snížení příspěvku stálo vládu zmíněných 12 miliard korun, které získala mimo jiné zdaněním solárních elektráren sazbou 26 procent. Právě solární elektrárny se největší mírou podílejí na růstu obnovitelných zdrojů energie v Česku. Investoři do solárních elektráren chystají kvůli vládním krokům proti státu arbitráže.

Nyní je otázkou, zda vláda získá peníze na kompenzaci růstu podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů i pro příští rok. Podle Energetického regulačního úřadu by vláda o výši dotace měla rozhodnout do konce října. „Obecně se předpokládá, že vláda dotaci poskytne, a to bude ten hlavní parametr, který srazí tuto hodnotu příspěvku směrem dolů,“ uvedl Němeček.

Instalovaný výkon tuzemských fotovoltaických elektráren přesahuje 1 900 megawattů, na začátku loňského roku činil 463 megawattů. Investory do fotovoltaiky v minulých letech nalákala výhodná finanční podpora. Nově postaveným elektrárnám byla podpora od letošního roku omezena, dříve postavené elektrárny ale mají dlouhodobě garantovanou podporu, která nyní zvyšuje ceny elektřiny.

Solární elektrárna
Zdroj: David Taneček/ISIFA/VLP