Řecký úsporný plán „nakopl“ euro

Londýn – Evropská měna nově poháněná optimismem po schválení řeckého úsporného plánu posiluje, a to už druhý den v řadě. I když si ale finanční trhy drží optimismus, stále panuje nejistota ohledně toho, jestli se opatření podaří zavést do praxe, což zisky eura omezuje. Dolar na zprávu o schválení pomoci reagoval poklesem vůči jenu.

Schválením plánu si investoři pořádně ulevili. Škrty totiž otevřou Řecku cestu nejen k další 12 miliardové části, kterou s Bruselem vloni vyjednala vláda premiéra Papandrea, ale měly by také poskytnout záruky před jednáním o druhém záchranném balíčku. V delším výhledu je však vývoj nejistý. Stále převažují obavy, že pomoc bankrot Řecka jen oddálí.

Euro odpolende vůči dolaru mírně stouplo o 0,04 procenta na 1,4366 USD, když se během dne vyšplhalo až na dvoutýdenní maximum 1,4449 USD. K jenu euro oslabilo o 0,4 procenta na 116,01 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,4 procenta na 80,74 JPY, když v reakci na zprávu z Řecka se propadl až na denní minimum 80,54 JPY.

Evropská měna posiluje (zdroj: ČT24)

Dlouhodobý výhled pro euro je ale pořád nejistý. Výkonný ředitel firmy Strategic Alpha, která radí bankám a hedgeovým fondům v investicích do deviz, Maurice Pomery uvedl, že investoři se zřejmě budou i nadále obávat dlouhodobých investic do eura. Další vývoj eura se podle něj bude odvíjet hlavně od toho, jak bude řecká vláda schopna nová opatření zavést.

Důvodů k optimismu zatím dostatek

Euro už včera pozitivně reagovalo zejména na prohlášení portugalské vlády, že splní podmínky záchranného programu a také náznaky z Evropské centrální banky, že příští týden znovu zvedne úrokové sazby.

Evropskou měnu také podpořilo oživení zájmu o rizikovější investice po statistice z USA. Ceny rodinných domů ve Spojených státech v dubnu díky zahájení nákupní sezony oživily z březnového minima za devět let. Ceny ve 20 velkoměstských oblastech stouply proti předběžnému měsíci o 0,7 procenta a zaznamenaly první nárůst od loňského července.

Finanční trhy
Zdroj: ČT24/cyberinvestmentguide.com