Centrum Atén připomíná válečnou zónu, zraněných přibývá

Atény – Atény se dál bouří. Střety demonstrantů s policií si už vyžádaly víc než sedmdesát zraněných na obou stranách. Několik lidí skončilo ve vězení. Třicítka demonstrantů se dnes dokonce pokusila podpálit kancelářskou budovu Eurobanky, která patří k největším poskytovatelům úvěrů v zemi. V Aténách nejezdila hromadná doprava, z důležitého přístavu Pireus neodplouvaly lodě. Protesty však poslance od schválení škrtů a privatizačního plánu neodradily.

„Vláda nám vyhlásila válku a na tuto válku my taky odpovíme válkou,“ řekl jeden z demonstrantů. Válečnou zónu připomínaly ulice Atén včera a jinak tomu nebylo ani dnes. Policisté zasahovali slzným plynem proti demonstrantům, kteří po nich házejí kameny a zápalnými lahvemi. V okolí parlamentu vyrostly také barikády.

Skupina anarchistů ozbrojených holemi a železnými tyčemi zaútočila na ministerstvo financí, kde rozlícení demonstranti po hlasování v parlamentu podpálili přízemní trakt budovy. Policii se odsud protestující podařilo vytlačit až po dvou hodinách střetů. Řekové se bouří proti dalšímu utahování opasků, trnem v oku je zhruba třem čtvrtinám obyvatel.

Tvrdá úsporná opatření si vynutil Mezinárodní měnový fond a Evropská unie výměnou za poslední splátku loňské pomoci, která má činit 12 miliard eur. Aby Atény na pomoc, která jim vystačí nejdéle do poloviny září, dosáhly, musí ušetřit více než 28 miliard eur. Privatizovat by se měl také státní majetek za 50 miliard eur.

Na ostrovech je klid

I když zejména Atény zasáhla 48hodinová generální stávka bouřlivě, na řeckých ostrovech, kam míří i čeští turisté, vesměs panoval klid. „Hovořili jsme s několika delegáty přímo na řeckých ostrovech. Fungovaly tam banky, realizovaly se výlety, z ostrova Korfu normálně jezdil na pevninu trajekt,“ popsal první den stávky v turistických destinacích viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Jediný problém, který turisté pocítili, bylo posouvání charterových letů kvůli stávce letových dispečerů. O změnách ale cestovní kanceláře turisty s předstihem informovaly.

Ruzyňskému letišti se dařilo vyrovnávat se s dopady řecké generální stávky dobře. Během dneška ohlásily zpoždění jen dvě letadla. Letadlo ČSA do Heraklionu, které mělo odstartovat v 8:00, odletělo po poledni. Podobné zpoždění měl i odlet z Kréty zpět do Česka. Podle informací ČSA stálo za zpožděním přidělení pozdějšího příletového času v důsledku nahromadění leteckého provozu v Heraklionu. Letadla společnosti Travel Service dnes létala podle plánu.

Okamura připomněl, že při zpoždění letadla mají cestující nárok na kompenzace. „Pakliže se let do 1 500 kilometrů zpozdí o dvě hodiny, máte nárok na přiměřené občerstvení, dva telefonní hovory nebo dvě faxové zprávy. Pakliže jsou to lety od 1 500 do 3 000 kilometrů, což se týká Středomoří, tak tento nárok vzniká až po třech hodinách zpoždění,“ uvedl s tím, že pokud cestovní kancelář nahlásí změnu času odletu například den předem, počítá se vznik nároku na kompenzace až od nového času.