Nejvyšší české mrakodrapy by mohly stát na pražském Chodově

Praha – Na pražském Jižním Městě by mohly vyrůst dva nejvyšší mrakodrapy v České republice. Studie projektu s názvem Prague Eye, kterou dnes představila společnost PPF, počítá s výstavbou dvou věží, větší z nich by měla na výšku měřit úctyhodných 138 metrů. Překonala by tak i plánovaný brněnský mrakodrap AZ Tower, který má měřit 111 metrů. Píše o tom Pražský deník.

Podle předsedy výboru pro územní rozvoj a životní prostředí Prahy 11 Jiřího Janečka (ODS) by mrakodrapy měly být postaveny místo šestipatrové budovy pojišťovny a přilehlého parkoviště kousek od chodovského obchodního centra. Plán je podle něj v samém počátku schvalování. „Projekt byl teprve představen. Musí proběhnout projednání s lidmi z okolí, schvalovat ho bude výbor, a poté případně rada,“ zdůraznil. Kvůli závažnosti stavby by se podle něj projektem mělo zabývat i zastupitelstvo.

Janeček připustil, že jemu by mrakodrapy na Chodově nevadily. „Lokalita je k tomu poměrně vhodná,“ řekl. V blízkém okolí podle něj bydlí málo lidí a díky dálnici D1 je dobře dopravně dostupné. Zabrat by také neměla žádnou zeleň.

Projekt už má i své odpůrce

Proti je naopak opozice. „Pokud investor představí studii, která nebude v souladu s platným územním plánem, budeme projektu bránit všemi zákonnými prostředky,“ řekl podle Pražského deníku Jiří Štyler (Hnutí pro Prahu 11). Nelíbí se mu, že by v mrakodrapech měly být kanceláře. Domnívá se, že na Jižním Městě jich je již dostatek.

Zástupce PPF na jednání výboru řekl, že projekt je v souladu s konceptem nového územního plánu, který nyní připravuje pražský magistrát. Kdy bude územní plán schválen, zatím není jisté.

Východní věž by měla mít 30 nadzemních pater, západní pak 27 pater a 127 metrů, napsal Pražský deník. Výrazně by tak „přerostla“ i první brněnský mrakodrap AZ Tower, který má spolu s vysílačem měřit na výšku 111 metrů. AZ Tower bude nejvyšší výškovou budovou v Česku. Stavaři plánují, že bude hotový v polovině roku 2013.

Projekt PPF není prvním záměrem postavit na pražském Jižním Městě mrakodrapy. Společnost Melit chce přestavět takzvanou pochozí zónu na Hájích. Součástí projektu by měl být až 120metrový dům. Další vysoká budova by měla vyrůst na Litochlebském náměstí. Oba projekty ale ještě nezískaly potřebná povolení.

AZ TOWER
Zdroj: ČT24