Řecká krize ČR bezprostředně neohrožuje

Londýn - Současná dluhová krize v Řecku českou ekonomiku bezprostředně neohrožuje. Na konferenci v Londýně to řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Zároveň upozornil, že Praha nemá důvod spěchat s obnovou rozhovorů o vstupu České republiky do eurozóny.

„Zcela jistě existují (ve východní Evropě) země, které bezprostředně nepociťují žádné dopady toho, co se nyní děje v Řecku. Jsme to my (Česká republika), jsou to Slováci a jsou to rovněž Poláci,“ podotkl šéf ČNB.

Řecko kvůli vysokým dluhům a nedůvěře investorů, která mu brání půjčovat si na finančních trzích, čelí hrozbě státního bankrotu. Dnes tamní parlament schválil další plán úspor a privatizace, který mu má pomoci získat další peníze od Evropské unie a mezinárodního fondu. Podle řady ekonomů se nicméně státnímu bankrotu ve střednědobém horizontu stejně nevyhne. Proti utahování opasků již druhým dnem probíhá v Řecku generální stávka. Neobešla se bez střetů demonstrantů s policií, které se vyžádaly několik zranění.

Euro v Česku není na pořadu dne

K otázce vstupu České republiky do eurozóny Singer řekl, že vážná debata na toto téma nezačne dřív než v roce 2013. Praha je v otázce načasování vstupu země do eurozóny v posledních letech velmi opatrná. Potíže, s nimiž se teď eurozóna potýká, zároveň snižují podporu vstupu ČR do eurozóny mezi českými občany.

Česká republika v roce 2004 vstoupila do Evropské unie a stejně jako další noví členové má povinnost po splnění konkrétních podmínek přijmout i jednotnou evropskou měnu euro. Žádným konkrétním datem vstupu ale ČR ani žádný další nový člen vázáni nejsou.

Měnovou politiku Singer nechtěl komentovat, na to je podle něj zatím brzy. Bankovní rada měla poslední schůzku k měnové politice minulý týden, kdy rozhodla, že základní úroková sazba zůstane na historickém minimu 0,75 procenta. Na tom jim ČNB drží už více než rok.